Yenilenebilir

Yenilenebilir
17/04/2022

Doğukan (yine) ileBarış (ilk defa) ilk sıcak günlerden biri geldik. Ramazan ayında gündüz Çiftlik Mahallesi sessiz. Toprak yolu onarılmış: her yağmurda çamur olman çukurlar ince çakıllar dolduruldu. Sağolasın dolduran.  Seraya varınca, Ahmet ile tanıştık çalışma listesi hazırladık: Göleti temizleme, çiçeklere bakmak, Barış'ı gezdirmek, yenilebilir otları toplamak, akşam yemeği hazırlamak, kanyondaki bitki sulamak, ve viyadük altı bitki örtüsü. 

5 ay aralıktan sonra serada kaldım. Doğukan yine yanımda, yüksek enerji ve motivasyonunla. Her ziyaret ne yaşanacak bilinmez... Gelecek ziyaret ne zaman, nasıl geçecek? Bu sefer çok güzeldi.  Anı yaşadık. 

PondCleaning Göletin florası çoğaldı, hem miktar hem tür olarak... Doğukan şort giyip içine girdi.  Göleti temizlerken, ekolojik dengeyi nasıl sağlanır?  

Yüzen adaları kamış, alg ve üstünde yerleşen küpe çiçekleri (Chamerion angustifolium ya da Epilobium angustifolium) çekip çorak yamaçlara atıyor.  Kamış (bazı yerlerde "kargı" denir)) yaprakları keskin!  Serçe parmağı bol kanadı, ama hareket fazla engellemedi Barış kenardaki kuru kamışları yaktı.  

Barış suya girmeden kenardaki kamışlarını yakmayı üslendi.  Acaba bu hızlı "yakma" çözüm uzun vadede neye yola açar.  En azından akşam kurbağaların korosu zarar görmediklerinin işaretiydi Bir yerden hızlı kaçan uzun bir yılan kaçtı. "En az bir metresi vardı"; 2 Haziran 2018'de biri de gördük. 

Kenarında kendiliğinden gelen, hep büyüyen kamışlar nasıl başarılı.  Kökleri kalın ve uzağa uzamak için ...  Güçlü, her an kök sallamaya hazır 

ve içi yenilir. Çıtır ve tatlı. Yıllar önce Peru'nun Titicaca gölündeki yüzen adalarda yaşayan halkı kamışın tadına baktırdı.  

İkinci etkinlik yenilebilir otu toplamak. Dede sakalı, yemlik.  Kök toplanmazsa yine çıkar mı? Bu mevsimde beklediğimiz otlar: dede sakalı, ekşi yonca, hindiba, kuş otu, madmak.  Topladıklananlar: çayır düğmesi, dede sakalı (yemlik), ebegümeci, ekşi yonca, hardal çiçeği, hindiba, ıspanak, kale, madmak, maydanoz, roka, turp otu.

Akşam yemeği: Yoğurtlu peynirli sosta yağda kavurulmuş yemlik, çok zengi salata (çayır düğmesi, ebegümeci, ekşi yonca, hardal çiçeği, hindiba, ıspanak, kale, madmak, maydanoz, roka, turp otu, ve sosu İstanbul'da portakal suyu ve alıç sirkesi) ve mantar. Mangal közünde pişen ekmek, soğan ve sarımsak, ve etciller için kaburga. Hep taze kekik çayı içtim - gribe iyi gelirmiş. Yemek sohbeti Godot'yu Beklerken, Spinoza... Hayatın anlamını ararken, anlara ve kendimize değer verdik.

Ramazan ayının tam yarasını işaretleyen dolunayın büyüleyici ışığında viyadükte yeni kurulan elektrik direkleri belirgin; 12ci ayaktan sonra direkler kurulacak. Sonra beton traversleri yerine getirilir.  Ay ışığında kukumav sesi geliyor. Gölet kenarına çıktım mandolinimle.  Kurbağaların korosu tam faaliyette, taa ki çalmaya başladım. Dinlemek için mi sustular, korktular mı? Hayran mı kaldıkları yoksa karanlıkta ana iletişim yolları ses olunca bilinmeyen bir ses türü şaşırtıcı ve iletişim kanallarını bozuldu... Artık dondurucu soğuk yok: serada soba gerekmez, Odalar da sıcak yorganla - sadece 3 ince kat, uyku tulumu fazla olur (ve dar). Gece tam karanlık olmadı. Bugün 5.00'te dolunay batarken, Venüs doğuyor. Gece serada soğuk olmadı. 5.52: ilk serçe seslenince, sessizliği kırıyor. O sade iç huzuru baltalıyor, dengemi bir kenara çekiyor; boşluğun dinginliğini kirletti, dikkatimi dışarıya çekti, başka boyuta attı: gün başlıyor. 

Tam 6.00da 2nolu odadan kapı sesi! Eski günlerde Celal'in kapısının sesi gibi Doğukan kalkıyor. 6.00 Celal'in kalkışı uzaktaki kapı sesinden anladım.  Ne kadar yıl paylaştık; fazla konuşmazdık...  Senin geçmişi İsveç ve isviçre güneleriydi; şimdi yeni hayatına geçtin.  Yavaşlayarak, durarak, paylaştığımız günleri ve uğraşlarımız geride kaldı.  Sabah soğuk ve kapalıydı. Kahvaltı yapmadan tepelere doğru yürümeye başladık, Herkül'ün eşliğinde. Çeker Tepe'nin ötesi, yeni çekilen düzlüklerde koyu renli topraklar çorak altından çıktı.  Viyadğün altında yürüdük. İnşaattan sonra dökülen topraklardan çıkanlara baktık: kokulu yavşan, "zehirli" tadı kötü olan yonca, önceki sene diktiğim erik çekirdekten çıkan ilk yapraklı ağaçcıklar.

Bu dönemde "bol atık" olan akasya tohum kabuğu.  Dışı mat koyu kahverenkliyse, içi parlayan yumuşak gümüş dokusunda tohumların yuvaları ışıkta düzenli. 2 seneden fazla yaptığım spirali ters döndürdüğümde başta direndi ilk çekim , sonra ilerde açılmaya başladı .  Alakasız, benzin çok arttı. Artık 400TL ancak arabanın deposun yarısı doldurur.

Diğer Blog Yazıları
Tüm Blog Yazıları
Web sitemizdeki çerezleri (cookie) kullanıcı deneyimini artıran teknik özellikleri desteklemek için kullanıyoruz. Detaylı bilgi için tıklayınız.
Kabul Et