Güneşköy'de yedikleri, içtikleri, paylaştıklarımızı burada yazıyoruz...
Araziden içtiğimiz çaylar:
Kefir Işıl'ın deneme notları
Ve diğerleri...
Pazılı Nohut Corbası (Tunus. 4 kisilik)
Zeytinyağını tencerede ısıtın ve soğanı rengi değişene kadar, karıştırarak kavurun.
Az suyla ezilen salça, sarmısak, kişniş, pul biberi ekleyin, karıştırın.
Diger malzemeleri de ekledikten sonra pişmeye bırakın. 10-15 dakikada hazır olacaktır.
Yeşil domates çorbası: Biraz eksi, doyurucu, guzel bir corba oluyor (Selma Peşteli “Boşnak yemekleri”)
Şitake mantarı: Zeytinyağında soğan-havuç-kapya biberi öldürüp, limonlu suda bekleyen mantarların suyunu süzüp tencereye at. Bir tutam tuz, bir tutam toz şeker ekle 2-3 kez çevir kısık ateşte kapağını kapat. 12 dakika sonra parmaklarınla birlikte ye.
Biber: tüketemediğimiz biberleri çekirdeklerini ayıklayıp rondodan geçirdim ve buzluga koydum. Tüm kış yemeklere yetecek kadar biberimiz oldu. Hepsi için ayrı poşet kullanmak istemeyenlere alternatif:
- hepsi tek poşete ama ince olarak dondurulur ve sonra parça parça kırarak kullanılabilir; veya
- muffin kabı gibi bir kalıpta dondurup, sonra tek bir poşete alınabilir ve gerektiği kadar parça poşet içinden alınabilir (Gülçin Dalgıç) ve Zeynep Bilgi)
Kırmızı biber -kapya-konservesi: Hafif pişirerek sirke, zeytinyağ, su, kaya tuzu ve istenirse az sarımsak. Zahmetli olsada, biberler soyunuc kavanoza koymadan. (Onur Bezici ve Claire Özel)
İç bakla – FAVA mezesi lezzetli (Hatice Doğa) İster kuru bakla ile isterseniz mevsimi geçen baklanın dış kabuklarından çıkarılıp iç bakla ile yapılır.
kuru soğan, bakla içi kavrulmadan bir miktar su içinde çiğ halde pişirilir.Pişme esnasında arasıra zeytinyağı eklenerek kıvamını bulması sağlanır.Sıcak halde püre haline getirilen baklalar buzdolabında soğuduktan sonra dilimlenir ve üzerine dereotu ve zeytinyağı eklenerek servis edilir.
Kabukları da ayrı bir yerde püre olarak değerlendirilebilir
Kara lahana diblesi (Ömür: “Kara Deniz’de Pancar deriz”)
Karalahana ince ince kıyıldıktan sonra iyice yıkanır. (? once niye olmaz acaba) Pirinç yıkanır ve ayıklanır. Soğanlar ince ince kıyılır. Tencereye en alta doğranmış karalahananın yarısı döşenir, üzerine pirinc ve soğanlar ilave edilir. Karalahanın diğer yarısı üzerine döşenir, yarım bardak su konularak tencerenin kapağı kapatılır ve yüksek ateşte 10 dakika pişirilir. Piştikten sonra tenceredeki malzemeler karıştırılır. Karıştırdıktan 10 dakika sonra tereyağı ve ayçiçek yaği tavada kızdırılarak tencereye ilave edilir. 2 dakika beklendikten sonra tencerenin altı kapatılır. Yemeğimiz servise hazırdır. İstege bağlı üzerine pul biber dökulebilir
Semizotu yemeği : (Meltem) Semizotu, soğan, bir kaşık tepeleme kırmızı mercimek, bir kaşık tepeleme pirinç, bir kaşık tepeleme bulgur,bir su bardağı haşlanmış nohut ve salça gerekiyor.
Zeytin yağlı bakla: Burhanettin Al: “guneskoyden gelenlerin zerresini bosa harcamayanlardanim. Tamamen zeytinyagli yemek yapar gibi davrandim ve kabuklari ile pisirdim. 3 degisik guruba servis ettim. ben,kendi pisirdigimi cok begendim. 3 guruptan sadece bir kisi,”kabuklari biraz daha pisebilirmis” dedi.anlayacaginiz kabuguna yazik etmeyin.
Mürver Mayıs ayında beyaz çiçekleri geniş başların kokusu çarpıçı (fakat arı çekmez, nedense).