KENDİ DİŞ MACUNUNU KENDİN YAPMAYA NE DERSİN?
Neden mi?
Kullandığımız endüstriyel diş macunlarının çoğu birçok zararlı kimyasal içeriyor. Günde 3 kez dişlerimizi fırçaladığımız fikriyle olaya bakarsak günde 3 kez ağartıcı, köpürtücü, aşındırıcı gibi bu kanserojen ve zararlı kimyasal maddeleri yutuyoruz demektir. Bunun yanında uygun ve kullanışlı bir diş macunu için ödediğimiz ücret de git gide artmakta. Bir de plastik tüplerin yarattığı geri dönüştürülemeyen atık miktarı buna eklenince bir sürü sebep oluyor elimizde. Tüm bunları bir düşününce kendi diş macunumuzu yapmak bize ucuzluk, daha iyi tat ve daha doğal temizlik sağlıyor.
Tarifler:
Arterra’dan bir tarif, sanıyorum ki en basit hali:
%70 beyaz kil
%30 tuz
Eğer ekstra bir koku veya tat istiyorsan zencefil, nane, limon vs. ekleyebilirsin. Toz halinde de olabilir, esansiyel yağ da katabilirsin.
Metal kaşık kullanmamak daha iyi olur, tahta kaşığı severiz J
Güneşköy’den birkaç tarif de burada:
1 yemek kaşığı Hindistan cevizi yağı
1 yemek kaşığı karbonat/kabartma tozu
5 damla esas yağı
Tuz
Ya da:
1 yemek kaşığı tuz
1 yemek kaşığı karbonat/kabartma tozu
Biraz su
Biraz esans yağı
Beyazlatıcı olarak zerdeçal kullanılabilir.
Tatlandırıcı olarak esans yağı kullanılabilir, limon veya çay ağacı. Ya da küçük parçalı baharatlar; nane, tarçın, karanfil, zencefil, adaçayı da tatlandırıcı olarak kullanılabilir.
Hazırladığımız karışımı küçük cam bir kavanozda küflenmediği sürece, ortalama 1 ay boyunca kullanabiliriz J