Kefir

Işıl'ın Kefirli Denemeler 1

Claire’in kefir mayasını paylaşmak istemesi benim için bir heyecan oldu. Daha önce hiç kefir yapmamıştım, oysaki tadını küçüklüğümden beri seviyordum. Korkum nedense “ya yanlış yaparsam?” korkusuydu. Ne kaybedebilirdim ki? Bunun üzerine Claire ile kefir teslim planı yaptık. Bana hatırlatmak istediği önemli noktalar vardı. Bunlardan bazısı;

  • Asla metal değdirme, yavrucaklara hiç iyi gelmiyor.
  • Aynı şekilde tel süzgeç kullanma, plastik süzgeç en iyisi.
  • Tülbent ile de süzebilirsin ama mayalar ezilebilir.

Çok miktarda kefir ile başlamak istemediğim ve mayanın yeterli olup olmadığını bilemediğim için yarım litrelik günlük pastörize edilmiş süt aldım. Biraz internetten de araştırdığım üzere çok sıcak olmasına gerek yokmuş, oda sıcaklığı yeterliymiş. Aldığım kefir mayaları suyun içerisindeydi. Onları plastik kaşık ile alıp sütün içine attım ve karıştırdım. Kapağını kapattıktan sonra havluya sarıp karanlık bir odada dolabın içinde beklettim. Ne kadar beklettin diye soracak olursanız, bozulmasından korktuğum ve internetten araştırmalarım üzerine ancak 18-19 saat bekletebildim. 

Sonuç: Beklediğim gibi olmadı. Kötü değildi, sütümsü bir tadı vardı ama alttan alttan farklı bir tad hissettim. Normalde bu zamana kadar içtiğim gibi ekşi ve asitli tadı çok severim. Bu yüzden bir sonraki için onu deneyeceğim.

Bence neleri yanlış yaptım: 

  1. -Sütü hiç ısıtmadım, belki de biraz ılık olmalıydı ve sıcaklığı yeterli gelmedi.
  2. -Kapağını tamamen kapattım. Bir kaynakta tamamen kapatılmadığını gördüm.
  3. -Claire’in verdiği mayanın yarısını kullandım. Ne kadar derseniz bir tatlı kaşığını bile zar zor dolduracak kadardı ve sanırım bu miktarda maya kefir için yetersiz. Ama mayalarım bu süreçte sütün içinde çoğaldı ve büyüdüler. Baktığımda alta çökmüşlerdi.
  4. -Süzmeyi unuttum. Altına çöktüğü için süzmek aklıma gelmedi ve o hali ile üstten dökülen kısmıyla içtim.

Kısacası tam olarak dışarıda satılan kefirler gibi değildi, süt gibiydi. Zaten güzel yapılmış ev kefiri de sanırım hiç içmedim, yani belki de dışarıda satılan gibi olmaması gerekiyor. Ama midemi hiç rahatsız etmedi ve tadı kötü değildi. Bu biraz bana özgüven verdi. Bir sonraki denemelerimi sizinle paylaşmak için sabırsızlanıyorum.

Merhabalar yeniden!  Denemeler 2

Bir sonraki kefir denememi yapmak için ve bunu sizlere aktarmak için çok heyecanlıydım. İkinci kefir denememi tadar tatmaz da yazımın başına geçtim. Bu sefer kefirim daha yoğun ve asitli oldu. Kıvamı sulu bir yoğurt olarak tasvir edebilirim sanırım. Kefiri asitli ve ekşi sevdiğim için aldığım sonuçtan daha mutluyum, fakat hala o ekşi tadı tam elde edebilmiş hissetmiyorum. 

Bu sefer neleri farklı yaptım?

  • -Kefiri 24 saat değil yaklaşık 48 saat beklettim. Yani 2 gün.
  • -Sütün ve kefirin soğuktan oda sıcaklığına gelmesini bekledim. Ama sütü ısıtmadım. Çok da ılık değildi yani.
  • -Plastik süzgeçle süzdüm. Mayalarımı içme suyu ile yıkayıp yine içme suyu dolu küçük cam bir kavanoza koydum. 

Neleri değiştireceğim?

  1. -Bir sonrakine sütümü ılıştırıp mayaları öyle katmayı planlıyorum. 
  2. -2 günden daha az bekletmeyi planlıyorum.
  3. -Mayalayacağım kavanozun kapağını tam olarak kapatmamayı, aralık bırakmayı planlıyorum.

Sanırım şimdilik bu kadar. Önerileriniz olursa duymayı çok isterim. Sağlıcakla kalın!

Kucak dolusu sevgiler,

Işıl

Web sitemizdeki çerezleri (cookie) kullanıcı deneyimini artıran teknik özellikleri desteklemek için kullanıyoruz. Detaylı bilgi için tıklayınız.
Kabul Et