Kabak yemekleri

Kabak deyip geçmeyelim!!!!          

Kabak 10.000 sene önce Meksika’da yetiştirilmiş. Daha sonra buradan İtalya’ya götürülüp şimdiki haline dönüştürülmüş. Kavun ve salatalıkla aynı aileden. Bu üçünün çekirdekleri gerçekten ne kadar benzer. Kabağın çok değişik çeşitleri var. Güneşköy’ün en bol ve başarılı sebzelerinin başını kabak çekiyor. Güneşköy’de bu mevsimde beyaz- sakız kabak ve yeşil kabak var. Daha sonra da kışlık bal kabağı olacak. Kabak marketlerde de hemen her sezon en ucuz sebzelerden. Aslında olgunları beyzbol sopası kadar büyümeliymiş. Biz nedense bu büyüklüğe gelmelerine pek izin vermiyoruz. Marketlerde 10-15 santim boyunda satılıyor genelde. Tarlada koca yaprakları arasında farketmezseniz alıp başını gidiveriyor.

Kabakların kabuğu besin yönünden çok zengin. Olabildiğince bir sudan geçirip soymadan pişirmeyi deneyin

Kabağın Besin değeri:

Kabağın besin değerini merak ettim okuduklarım beni çok etkiledi. Sizlerle hemen paylaşmak istedim. Kabağın kalori değeri çok düşük. Orta boy bir kabakta yaklaşık 17-33 kalori var. Değişik kaynaklar değişik değerler vermiş ama sonuç olarak düşük kalorili bir sebze. Bu nedenle kilo sorunu olanlar, zayıflama diyeti uygulayanlar için ideal biz sebze. Buna karşın yediklerimizden günlük almamız gereken besinlerin epey bir kısmını karşılıyor. Şöyleki orta boy bir kabak; A vitamininin % 29’unu, B6 vitamininin % 21’ini, Riboflavinin % 16’sını, Folatın % 14’ünü, C vitamininin %29-56’sını, demirin % 2’sini, manganın %4-17’sini, potasyumun %7-15’ini karşılıyor ( buna karşın sıfır sodyum içeriyor) .  Potasyum kalp sağlığında ve yüksek tansiyona karşı önemli bir element. Daha da önemlisi kabağın kabuğu antioksidant yüklü. Karotenit, lutein, zeaksantin gibi antioksidantlar göz sağlığı için de çok önemli. Kabak çekirdeklerinin antimikrobiyal, antiparazitel ve bağışıklık sistemini güçlendirme etkileri varmış. Uzatmamak için kısa kestim ama içerdiği besinler say say bitmiyor. Kendiniz de çeşitli kaynaklardan bu konuda bilgiye ulaşabilirsiniz.

Peki kabağı nasıl yiyelim. İdeal olarak çiğ yenmeli. Salatalara ince ince doğranıp katılabilir. Tabii artık kabağı kabuklarıyla yiyeceğiz. Güneşköy’ün temiz topraklarında yetişen kabakları gönül rahatlığıyla kabuklarıyla yiyebilirsiniz. Bir sudan geçirmek yeterli. Kabak deyince akla mücver geliyor ama una bulamak, yağda kızartmak falan istemezseniz bizim denediğimiz bir tarifi sizinle paylaşayım ( Bu tarifin sahibi sevgili Katya’dır).

Kabak Çipsi

Kabak Salatası

Kabak spagettinin yoğurtlu versiyonunu  güzel oldu (https://www.google.com/amp/s/www.nefisyemektarifleri.com/kabak-spagetti/nyt-amp/).  Dün de deneysel olarak kabaklı ve biberli erişte (Ayşe Kaplan).

Kabak omleti: Kabak rendele; Nohut unu baharat tozu, tuz, biber vs karıştır. Bu kuruları kabak ve yumurtayla iyice karıştır.  Tavada kızgınyada pişirilir, iki tarafta.  Çok hızlı yapılır.  Soğuk da yenilir.  (Claire Özel)

Sade, soğuk, sarımsaklı: kabakları rendeleyip zeytinyaginda azıcık da elma sirkesi koyarak çeviriyorum, uzerine sarımsaklı yogurt ve tuz, bizde çok gidiyor, özellikle kizlarim bayılıyor (Püren Demirel)

Fırında Kabak:

Fırın tepsisini yağlıyoruz. 2 kişi için 2 tane kabağı yıkayıp kabuklarıyla küp küp doğruyoruz. Üzerine bir büyük soğan, 2 tane domatesi de doğrayıp, biraz tuz ve istediğimiz baharattan ekliyoruz ve elimizle iyice karıştırıyoruz. Üzerine kaşar rendeleyip orta hararetteki fırına veriyoruz. Kaşar kızarınca kabak hazır oluyor. Çıkartıp servis yapabiliriz. Afiyet olsun...

Derin dondurucuya nasıl koyuyorsunuz?  Eger yemeklikse kucuk kupler halinde dogruyorum havasini alip kapatip koyuyorum. On pisirme yapmiyorum. Ama ben cocuklara bazen mercimek corbasi icinde de veriyorum. Onlar icin buyuk buyuk dogruyorum. Halka koydum olmadi. Asil tavsiyem kabak tuzlu kurabiyesi. Rondodan gecirip icine bir yumurta tutacak kadar un varsa karniyarik otu tozu yoksa bir yemek kasigi sirkede aktive edilmis karbonat, baharatlar ve istege gore peynir koyup, kasikla yagli kagida toplar halinde yerlestiriyorum. Bazen ince sekilde duz de yayabiliyorum tepsiye. 175 derece civarinda yarim saat kadar pisiriyorum.  (Sanem Yıldız)

...........................

Bu arada sevgili Fikret arkadaşımızın kabak reçeline de bayıldık. Gerçekten harika bir şey olmuş!!!

Sizlerin tariflerinizi de bekliyoruz.

Kabaklı kek (Happy Pear‘ın ilk kitabından):

  •        500g yesil kabak
  •        500g un
  •        Kabartma tozu
  •        250g toz şeker (varsa esmer seker)
  •        250ml zeytin yağı
  •        3 yumurta
  1. – Fırını 170C’ye ısıtın.
  2. – Pasta kalıbını kekin yapışmaması icin yağlayın.
  3. – Soymadan kabakları rendeleyin.
  4. – Bir kapta unu kabarma tozuyla karıştırın.
  5. – Ayrı bir kapta şeker, yağ ve yumurtayı pürüzsüz bir kıvama gelene kadar çırpın ve sonra unu ilave edip karıştırmaya devam edin.
  6. – Rendelenmiş kabağı dikkatle ekleyin ve karıştırın.
  7. – Fırında 50 dakika pişirin.

 

Peynirli kek: Tuzlu otlu peynirli kek hem sağlıklı hem lezzetli.  İlke çok sever.Malzeme: 3 yumurta, 1 buçuk su bardağı yoğurt, 2 buçuk su bardağı tam buğday unu, yarım ççay bardağı zeytin yağ, karbonat, 250g peynir (beyaz ya da kaşar), 1 tatlı kaşık tuz, dere out/ maydonoz. Üstte çörek otu.   Yarım saat 180 derece

Fırında kabak yemeği (Katya’dan 4-5 kisilik lezzetli, çok hafif).

2 Kabak Kabaklar organik oldugundan sadece yıkayıp, soymadan kullanılıyor. Kalem kalınlığında, parmak büyüklüğünde fırın tepsisine doğranıyor

  • 3-4 Baş soğan- Soğanlar kabakların üzerine halka, halka doğranacak,
  • 7-8 diş sarmısak- Sarmısaklar bıcakla soğanların üzerine doğranacak
  • 3-4 domates- kabakların üzerine doğranacak
  • ceşitli baharatlar (Çocuklar yemeyecekse kırmızı pul biber), kekik, veya reyhan, karabiber…
  • tuz
  • 3-4 kasık zeytin yağı

Tüm malzeme tepside karıştırılır.  200 derecedeki fırında suyunu çekene kadar pişiriliyor. Bu aşamada kabaklar da yumuşamış oluyor.  Severseniz soğan, sarmısak ve domatesi artırabilirsiniz, belki üzerine kaşar bile rendelenebilir

Web sitemizdeki çerezleri (cookie) kullanıcı deneyimini artıran teknik özellikleri desteklemek için kullanıyoruz. Detaylı bilgi için tıklayınız.
Tamam