2019'da GİDYO katılımcısı Doğukan Kemer 2014 yılında kurulan ODTÜ Bostanı kutlamak için bir Sivil Düşün projesi hazırlayıp yönetti: Yine Yeni Yeniden Bostan programında 3 tek günlük etkinlik sonrası 2 gün Güneşköy'de daha yoğun ve derin bir kamp içerdi. Daha az katılımcıi ama paylaşımlar daha nitelikli.
İlk günün sonunda güneş batışı izledik. Sabah erken kalkanlar 11 saat sonra doğuşunu izledi. Çalışarak konuştuk, fikir paylaşınca anlayış arttı. 22 senedir geldiğim arazide yeni bir ekiple iki gün geçecektik. Neler yapılabilir ki Güneşköy'ün kavramı daha derinden anlaşılsın? Farklı bakış nasıl olur ki genç nesle anlamlı gelsin. İlk günün sonuna gelirken, Güneşköy'e yeni gelen iki kişiyle viyadük altına çıktık. Bir bulut bizi ana bakabilme, durup düşünmeye davet etti. Güneş batmıyor , gezegenimiz hiç durmadan dönerek bizi karanlık zaman dilime götürüyordu. Farklı açıdan bakınca, parçaların boyutları değişir, önem ve öncelik sırası da.
Kampcılardan Berrin hatıralarını yazdı.
Hisarköy'e yaklaşırken "ağaç" olarak bilinen Mürver'in çiçekleri topladık (arabamda gelen Berrin, Ayça ve Uğur'la) . İşte tür tanımak her mevsimde kolay olmayabilir, ama çiçekliyken belirgin. Topladık ki yarın ayrılmadan ürünün tadına bakacaktık.
İki aracımız aynı anda giriş kapısına vardı. Serayı aç, bazı eşya yukarıda indir, saman balyalı Mandala binasına indirmeden üç ayrı çalışma grubu belirledik: yemek yapmayı sevenler mutfak ekibi oluşturdu (İnci, Doğukan, İnkve Şura); bazımız Mandala'yı temizleyecektik (yine... Berrin ve Claire), ve diğer grup (Ali, Ayça, Azra ve Uğur) çardağın gölgeliğini sağlamlaştıracaktı: iyi takım çalışması ve koordinasyon gereken bir iş!
14.00te ilk yemek yedik. Bu haftasonun yemeklerimiz hepsi Thai - doğal - sağlıklı çeşitleri, ilk öğlen yemeğimiz cacık (tahinli, dereotu, maydanoz, ve sarımsak), vegan menemen (domates, soğan ve tahin), Thai stir fried sebze, soyasoslu yumurta ve de tabii ki sarımsak! Yemek sonrası ilk zihin çalışması. Gelmeden katılımcılar www.guneskoy.org.tr sayfasını istediği kadar inceleyecekti. İlgilerine göre arastırıp anlamaya çalıştılar. Claire 9 katılımcı 3 alt gruba böldü. Bir İnci hocanın, 2cisi Ali hocanın, sonu Doğukan'ınki: Güneşköy'ü bilenleri başta sessizce dinleyip, yeni gelenlerin sorularını teşfik edecekti. Her grup mümkün kadar soru oluşturacaktı....
Sanat etkinliği için çiçek toplanacaktı. Mandala'yı temizledikten sonra İnk ve Şura'yı viyadük altına çıkarttım. 4 sene önce dolgu toprağıyla yapılan tepe artık bitkiyle katplanıyor. Her yerde değil ama yer yer sahiplenen bitkile çoğalıyor. Mayıs tam en yoğun çiçek zamanı: rengarenk, batan rüneşin ışınlarında özel bir an (o kadar ki çakımı bir yerde bırakıp bulamadım!). İnk ile Şura'nın dostluğunu burada kaydettim. Zaman kayıp uçtuğunu derinden hissettik - bir haftamız kalacak, ayrı kıtada olana kadar. Yükselktilmiş, sivrileşmis bilinçle anı yaşamak hayatının değerine bağladı beni.
Yemek sonrası çardakta müzik çalıdık (Şura iyi keman çalıyor. İlerde İrlanda ezgileri birlikte deneriz). Eğitim odasından çocuklar için kestiğim dal parçalarını masaya getirdim. Neler yapılır? İnce dal parçalarla Şura'nın resmi viyadük gösterdi.
Ayça güneşin doğuşu izlemek isteyip 5te kalktı. 6dan önce Güneşköy'ün kuzeyinden çıkıp yamaçlara çıktık. Güneşın ilk ışınlar tepeye değdi, hıçlıca en yapına çıkacaktık. Serpantin çok kaygan! İlerde daha bitkiyle sabitlenmiş bir yamacta daha rahat oldu.
ve bir tepeye gelince ilk ışınlar yere değince upuzun gölgelerimiz sonraki yamaçta çıkıyor. Viyadüğün yatay tabliyesinin gölgesi ise en uzakta, batı dağ eteğinde, ama en hızlısı yaklaşıyor. Yatay gölgenin en yavaş hareketi öğlen, güneş üstteyken.
Yeni benekli melek kelebeği sabah 7de serinlikte hala durgun, fotoğrafı kolay çekilir. Renkleri o kadar yoğun, çarpıcı ki bunu Melek kelebeklerinden düşünmezdim.