2021 Güneşköy Bahçemiz

Güneşköy_Bahçemiz Raporu_2021

Bahçemiz 2021 sezonu 

Sevgili Güneşköy ‘Bahçemiz Projesi’ -Topluluk Destekli Tarım Destekçileri,

Bu sezon da Covid-19 küresel salgını yaşamımızı etkilemeye devam ediyor. Buna rağmen, Buğday Derneği kurucusu sevgili dostumuz Viktor Ananias'tan esinlenerek 2006 yılında başladığımız Topluluk Destekli Tarım (TDT) uygulaması olan Bahçemiz Projesine bu yıl da devam etme kararı aldık. Geçen sene olduğu gibi, bu yılda 80 civarında destekçimize sağlıklı ürün yetiştireceğiz, haftanın iki günü, 4 değişik noktaya, bir torba sebze dağıtımı yapmayı planlıyoruz. Daha önceden olduğu gibi Pazartesi ve Perşembe günleri (Hafta sonu sokağa çıkma yasağı olması durumunda Salı, Cuma günleri) dağıtım yapmayı düşünüyoruz.

Tohumlarımızı mart ayı başında seramıza ektik. Çimlenme alanlarında büyüdüler ve artık fideleri toprağa geçiriyoruz.  Bazı tohumlar da hava durumuna göre doğrudan toprağa ekilecek. Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da yaklaşık 15 dekar arazimizde çeşitli ürünler yetiştireceğiz. Nisan ayı içinde tarlalarımızda sebze yatakları hazırlandı, doğal gübreyle gübrelendi, damla su boruları çekiliyor. Geçen yıl yetiştirdiğimiz ürünlerin yerlerini değiştirilerek erken donların son bulduğu mayıs ayında fidelerimizi toprağa kavuşturmaya başladık. Fide ekimleri damla su borularının delikleri ile uyumlu yapılıyor. Çiftçimiz Celal Taştan her gün arazide, yanında kısmi zamanlı genç, meraklı ve öğrenme istekli bir yardımcısı var.  Bizler de şehirden giderek çalışmalara destek veriyoruz.

Önümüzdeki günlerde ulaşımla ilgili alınacak kararları, evde kalma zorunluluğunu şimdiden bilemiyoruz. Korkumuz korona nedeniyle tam kapanma olması; üretime vereceğimiz katkının ve dağıtımın aksaması. Böyle bir durumda, Topluluk Destekli Tarım anlayışına uygun bir şekilde karşılıklı bir risk aldığımızı ve bu riski siz değerli destekçilerimizle paylaşmamız gerektiğini söylemek isteriz. Uzun süreli dışarı çıkma yasakları yaşanır ve proje risk altına girerse; hiç dağıtıma başlayamama durumunda, toplam ödemenizin % 80’ini iade etme düşüncemiz var (% 20’nin o zamana kadarki üretim masraflara gideceğini düşünüyoruz, koşullar uygun olursa daha fazla oranda iade etmeye çalışacağız). 2020 yılı TDT sezonunu gerekli olduğunda 'Çiftçi Kayıt Sertifikamızı (ÇKS)’ da kullanarak eksiksiz bir şekilde tamamladık. Bu yıl da ÇKS belgemizi aldık ve tam kapanmanın olduğu günlerde bile Güneşköy’e gitmekte sorun yaşamadık.

14 yıllık Bahçemiz Projesi deneyimimizde geçen sene çok yoğun bir ilgi ile karşılaştık. Bu kadar insanın iklime karşı farkındalık, sağlık bilinci ve temiz gıda arayışını görmek bize umut veriyor. Bahçemiz Projesi bir Topluluk Destekli Tarım projesi olduğu için siz destekçilerimizin katkı ve önerilerine açığız. Geri bildirimlerinizi her zaman bekleriz. Desteklerinizi 2021'de de sürdüreceğinizi ve hatta çevrenizdekilere duyurup onların da katılmalarını sağlıyacağınızı ümit ediyoruz. Böylece biz de sizlerin sağlıklı beslenmesine katkı yapmayı sürdürebilir ve kırsalda yeni iş olanakları yaratıp, sürdürülebilir tarımsal üretimin yaygınlaştırabilmesine katkı koyabiliriz.

Bahçemiz-2021 projesi bu yıl Güneşköy'ün Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı, Küçük Destek Programı, UNDP-SGP tarafından desteklenen KIRCAN (Kırsalın Canlandırılması) projesi eğitim ve uygulamalarının parçası olacaktır.

 * - * - * - *   

  Bahçemiz Projesi Hakkında

  • Bahçemiz Topluluk Destekli Tarım” uygulaması ile temmuz-kasım ayları arasında yetiştireceğimiz sebze çeşitleri her hafta ilk haftalarda az miktarda, daha sonra artarak, sezonda ortalama 7 kilogramlık torbalarla siz destekçilerimizin adresine yakın bir dağıtım noktasına ulaştırmak,
  • Mevsiminde tüketilmesi gereken ürünler - sezon dışı başka şehir,ülke veya kıtadan gelecek ürünün ayak izini biliyor musunuz? Bahçemiz Projesiyle Ankara’dan, doğal tarım uygulamasına ulaşabileceğiniz en yakın noktadan; siz destekçilerimize minimum ekolojik ayak iziyle taze sebze sağlamak,
  • Destekçilere ulaştırılmadan en fazla bir gün önce toplanmış taze ürünleri sunmak,
  • Sağlıklı ürünler-bizim için önemli olan sebzelerin görüntüsünden çok sağlıklı olması. Her üretilen ürün tamamen doğal olduğu için aynı boyda ve şekilde olmayabilir, bazı sebzeleri kullanmadan önce ayıklamanız gerekebilir.
  • 2002 yılında aldığımız 75 dönüm arazide tarafımızdan hiç kimyasal ilaç kullanılmadığı için biyo-çeşitlilik oldukça yüksek,
  • Ürünlerimiz doğal olarak üretildiği için zaman zaman bazı böcek, kurtcuk vb görebilirsiniz,
  • Haftalık sebze ihtiyacınızınbir kısmını karşılamayı hedefliyoruz,
  • Ürünler sezonun başında az gelebilir, doruk noktasında da fazla gelebilir. Fazla ürünleri bir yakınınızla paylaşabilir veya tatilde olduğunuz haftalarda başkalarına hediye edebilirsiniz.
  • Ürün çeşitliliği: Tarlamızda yaklaşık 25 çeşit sebze ekilmektedir. Kutularda dağıtılacak sebzelerden bazıları; domates, biber çeşitleri, patlıcan, hıyar, kıvırcık, maydanoz, roka, havuç, kuru ve taze soğan, mısır, kabak, balkabağı, fasulye, patates, kereviz, kavun, semizotu, pırasa, ıspanak, kale.
  • Üretimimiz aylara göre çeşitlilik gösterecektir. Ayrıca tarlamızda yetiştirilen ürünlerden hazırlanacak salça, turşu ve çeşitli kurutulmuş sebze ve benzeri ürünler destekçilere ulaştırılacaktır.

Kasım 2020: Sezon sonu yorumlarına ulaşabilirsiniz.

 

Katılım süreci: 14.Bahçemiz sezonuna katılmak için;

  1. Aşağıdaki ekli olan formu doldurunuz - Güneşköy Bahçe 2021 Katılım FormuSorun yaşarsanız bize ulaşın.
  2. Üyelik için gerekli miktarın tümünü, ya da ilk taksidini aşağıdaki hesaba yatırınız. Hesaba para yatırırken kimin adına para yatırdığınızı mutlaka belirtin.
  3. Kontrol işlemlerinden sonra, oluşturacağımız Whatsapp grubuna otomatik olarak ekleneceksiniz ve sezon ile ilgili haberleşmeler bu yolla sürdürülecek.
  4. Dağıtım: Ürünleriniz hasat edildikleri gün Ankara’ya ulaştırılacak, aynı gün akşamı ya da ertesi sabah belirlen dağıtım noktalarına ulaştırılacaktır. Paketler dağıtım noktalarına bırakılınca size ‘’WhatsApp’’ grubundan ürünleri teslim alabileceğiniz bilgisi verilecektir. Hava durumunu göz önünde bulundurup- yağmur, aşırı sıcak- ürünlerin bekletilmeden teslim alınmasına özen gösteriniz.

Dağıtım Noktalarımız;

Sebze paketlerini 4 noktaya bırakmayı planlıyoruz. Çayyolu, ODTÜ, 100.Yıl noktaları geçen sene bıraktığımız noktalar, Ayrancı dağıtım noktasını belirlemeye çalışıyoruz. Dağıtım noktalarının sağlıklı ve güvenli olması önemli. Hasat, üretim, dağıtım, haberleşmeye katkı verecek arkadaşlarımız olursa bizimle temasa geçin, bunu değerlendireceğiz. Kargo opsiyonumuz yoktur.

1) Ayrancı (Yer henüz kesinleşmedi)

2) 100.Yıl (ODTÜ Mezunlar Derneği)

3) ODTÜ (Güneşevi, Ortadoğu Öğretim Elemanları Derneği- Lütfen ODTÜ’ye giriş sorununuz yoksa bu adresi işaretleyin. Pandemi nedeniyle ODTÜ’ye girişler çok zor)

4) Çayyolu (Bir destekçimizin Siyasal Sitesi’ndeki konutu)

 

Ödeme seçenekleri: (kayıtlar kontenjan tamamlanana kadar açık kalacaktır)

Bu yıl pandemi nedeni ile çalışma ücretleri ve üretim maliyetlerindeki artışları gözeterek destekçi katılım paylarını yeniden belirledik. Buna göre üç ödeme planı çıkardık. (Formu doldurduktan sonra kaydınızın onaylanıp belirlenen kontenjana dahil edilmeniz için aşağıdaki hesap numarasına ilk ödemeyi yapmanız gerekmektedir)

  • Tek ödeme (Peşin): 17 Mayıs 2400 TL
  • 2 taksit: 17 Mayıs 1250 TL ve 17 Haziran 1250 TL, toplam 2500 TL (Belirtilen tarihler en geç ödeme yapabileceğiniz zamanı göstermektedir.)
  • 4 taksit: 17 Mayıs 650 TL, 17 Haziran 650 TL, 17 Temmuz 650 TL ve 17 Ağustos 650 TL, Toplam 2600 TL. (Belirtilen tarihler en geç ödeme yapabileceğiniz zamanı göstermektedir.)

 Güneşköy Bahçe 2021 Katılım Formu

Hesap Bilgileri (geçen seneki hesap bilgileriyle aynı)

S.S Güneşköy Çevre, Kültür ve İşletme Kooperatifi, İŞ Bankası, ODTÜ

IBAN: TR 55 0006 4000 0014 2290 9413 80

Ödeme yaparken mutlaka kim adına ödeme yapıldığını açıklama bölümüne ekleyiniz. Aksi takdirde ödemenin hangi üye için yapıldığı belirlenemiyor.

Bu sezonun da bolluk ve bereket içinde ve sağlıklı bir şekilde geçmesini diler, destekleriniz için teşekkürler ederiz.

 

Güneşköy Kooperatifi TDT Bahçemiz Projesi Ekibi adına

Ali Gökmen

agokmen52@gmail.com

 

İletişim Sorumlusu: İnci Gökmen (Soru ve önerilerinizi duymaktan çok mutlu olurum)

igokmen@metu.edu.tr

tel: 532 600 6421

Web sitemizdeki çerezleri (cookie) kullanıcı deneyimini artıran teknik özellikleri desteklemek için kullanıyoruz. Detaylı bilgi için tıklayınız.
Tamam