İlk olarak en hızlı olan tıp çekiçte ya da kırma olarak bilinen tip. Yeşil ve büyük zeytinleri tek tek üzeri çatlayacak şekilde kırdık. Ancak birkaç püf nokta var tabi. Kırarken her kırmayı tek hamlede zeytini ezmeden yapmak ve çekirdeği çıkarmamak gerekiyor yoksa zeytinler kararıp oksitleniyor. Kırmak için ise burada bulunan bir geleneksel aleti kullandım. Zeytinleri kırdıktan sonra hemen suya atmak ve yaklaşık on gün boyunca suyunu her gün değiştirmek gerekiyor. En sonunda ise bir litreye dört kaşık tuz ve bir kaşık limon tuzu atarak bir hafta bekleyip yenilebiliyor. Benim yaptıklarım biraz daha uzun sürdü çünkü zeytinler sulanmadıkları için biraz daha acılardı. Ve ikinci olarak burada limon tuzu bulamadığım için sirke ve limon suyu kullandım, aksi takdirde zeytinler eriyeceği için.
İkinci metod ise yeşil zeytinleri çizmek. Aradaki olgunlaşma farkını anlamak için bir gruba iki kesik, bir gruba çapraz kesik bir grubu ise, özellikle de küçük zeytinleri, kesmeden suya koydum. Çaprazlar onbeş gün içerisinde oldu. Kesikler ise dört gün daha beklediler . Küçükler de bir hafta sonra oldular. Bunların da her gün sularını değiştirdim ve çekiçteler ile aynı metodu uyguladım.
Üçüncü grupta ise siyah zeytinler var. Bunları ise iki gruba ayırdım kendi içlerinde ala zeytinler yani yeşil ve siyah olanlar ve siyah zeytinler. Ala zeytinleri sadece tuz ile karıştırıp kavanozlara koydum. Siyahları ise bu metodun yanısıra iki çuvala sele usulü bir kat zeytin bir kat tuz olacak şekilde doldurdum. Şişedekileri her gün salladım ve haftada bir saldıklerı suyu döktüm. Bir süre sonra alalar kahverengiye çalan bir renk yakaladı siyahlar ise daha doygun bir renk aldı. Seleleri ise bir tanesini bir kasaya koyup üzerine ağırlık bastırarak diğerini de bir yere asıp bekledim. Zamanla bunlar da sularını bıraktı. On gün sonra tadına bakmaya başladım ve olduklarında yıkayıp iki gün kadar kuruttum. Sonrasında ise sarımsak, kuru domates, zeytin yağı ve kekik ile karıştırıp kavanozlara doldurdum.
Son olarak halihazırda iki yıl evvel hazırlanmış ve tuzlu suda bekleyen zeytinler vardı. Bunlar aşırı tuzluydu. Üç şekilde tuzunu çıkarmaya çalıştım sadece su, sirkeli su ve limonlu su. En iyi verimi sirkeli sudan aldım. Ve sonrasında balzamik sirke ve zeytinyağı ile soslayıp kavanozlara doldurdum. Şu anda marmelat ve zeytinlerle beraber kahvaltıya ve aralara peynir dışında dört çeşit gıda girmiş oldu.