Seraları (Mert)

Seraları (Mert)
11/01/2021

Serada Los Portales'te beş tane sera, beş tane açık tarla var. Komüniteden iki kişi tarlaların genel sorumluluğunu üstleniyor. Ayrıca her tarladan iki gönüllü de sorumlu. Ben de Zuzana isimli bir gönüllü ile beraber Chen isimli seranın sorumluluğunu aldım. Öncelikle seranın genel temizliğini yapıp, Ekim için yatakları hazırladık. Sonra ise hızlı bir şekilde neler ekebileceğimize kafa yorduk. Sonunda ise zaten ekilen biber, domates, salatalık, pırasa, soğan, yaprak kereviz, havuç, karpuz, kavun, lahana, fasülye ve daha evvel ekilmeyen semiz otu, tere, kök kereviz, sünger kabağı, hardal, tütün, artemisia, zinnia ve tatlı patates ekmeye karar verdik. Nisan ile Ağustos arasında ise bu bitkilerin ekimini yaptık. Bütün bitkiler gayet iyi gelişseler dahi seramıza kırmızı örümcek ve bir mantar musallat oldu. Bunlar için kül, arap sabunu, domates suyu ve ısırgan suyu kullansak dâhi bir noktadan sonra verimi oldukça düşürdüler. Ancak yine de neredeyse bütün deneyelerimiz gayet güzel sonuçlandı. Haziran'dan itibaren hasat yapmaya başladık.
 

 

Tatlı patatesler ise en uzun süreli projemiz oldu. Öncelikle Sevilla'ya gittiğim bir zaman üç tane tatlı patates aldım. Öncelikle bu tatlı patatesleri oksijenli su ile yıkadık ve yarısı toprağa girecek şekilde fide serasına koyduk. Ancak bir hafta sonra hala patateslee yavru vermemişlerdi. Biz de vazgeçmeyi düşündük. Hemen sonraki hafta ise artık kontrol etmeyi bıraktığımızda fide serasından sorumlu kişi gelip bize tatlı patatesleri görüp görmediğimizi sordu. Biz de o zaman devam etmeye karar verdik. Öncelikle iki tane on metre uzunluğunda yatak hazırlamakla başladım. İki uzun çukur açarak bir el arabası kompost ile iki el arabası kumlu toprağı karıştırarak iki tepecik hazırladım. Bu yatakları kekik suyu ile dezenfekte edip, patateslerin verdikleri fideleri onar santim toprak altında olacak şekilde suda beklettikten sonra ektim. Hiç fire vermeden hepsi büyüdüler.

Önce filizleri ve yaprakları yemeklerde kullanmaya başladık. Sonra bir böcek tatlı patateslerin yapraklarını yediği için yaprakları yemeyi bıraktık. Ve yaklaşık dört ay bekledik. Soğuklardan dolayı aralık ayında bitkiler büyümeyi bıraktılar ve ölmeye başladılar. Ben de hasata başladım. Birçok patatesin tam büyümemiş olduğunu bazılarının ise hasat esnasında karşılaştığım tarla faresi tarafından yenmiş olduğunu gördüm. Bu sebeple gelecek yıl için ağustostan ziyade haziranda ekim yapmanın çok daha iyi olacağını düşündük. Sonrasında tatlı patateslere aroma vermek ve olgunlaştırmak için ekmek fırınının yanında bir hafta dinlenip biraz su kaybetmeye ve olgunlaşmaya bıraktım ve sonunda da yemeye başladık.

Diğer Blog Yazıları
Tüm Blog Yazıları
Web sitemizdeki çerezleri (cookie) kullanıcı deneyimini artıran teknik özellikleri desteklemek için kullanıyoruz. Detaylı bilgi için tıklayınız.
Kabul Et