Öncelikle eşek incirleri çok dikenli oldukları için dedemden öğrendiğim bir teknikle bir kamışın ortasını yarıp içine kozalak koyarak dokunmadan meyveleri toplamak için bir alet yaptım. Yine de birkaç diken bana isâbet etti tabi. Sonra kum kullanarak eşek incirlerini bir kovada bir süre karıştırdım ki dikenleri meyvelerden ayrılsın. Burada ise şöyle bir sorunla karşılaştım bazı incirlerde koşinil olduğu için bütün incirler o karakteristik kırmızı rengine büründü ve bazı dikenler meyvelere yapıştı. Ancak yıkama ile bunlar hızlıca gitti.
Sonrasında kivi gibi eşek incirlerini bir kaşık yardımı ile çıkararak bir tencereye koydum. Şekersiz yapmak istediğim için incirleri püre haline getirip, üç saat kadar kısık ateşte arada karıştırarak kaynattım. Eşek incirleri de çok çekirdek olduğu için üç saat kadar da süzgeçte süzdürüp, elimle tüm posasını çıkarttım. Biraz karanfil, limon kabuğu, limon suyu ve kakule ekleyip, biraz agar ile jöle haline getirdim. Burada iki çeşit incir tipi var, kırmızı ve mor. Kırmızılardan yaptığım marmelat turuncu iken mor ve kırmızı karışımının çok güzel bir bordo rengi oldu.