Mevsim dönünce 4 gün

Mevsim dönünce 4 gün
11/09/2023

2023 yılında hiç bu kadar Güneşköy odaklı olmadım.

UlavasKuyrugu Cumartesi 9 Eylül: 2023 CerModern'de Birleşmiş Miletlerin SGP projelerin sonuçların sergilendi. KırCan projesinin paydaşlar arasın Elmadağ Belediyesinin kadın kooperatifin ulavaş tadını almak isteyenler uzun kuyruğu oluşturdu. 

Pazar 10 Eylül: Çiftlik Mahallesine geldim, güneş hala yeterli sıcakken.  Masada serili çarşafta yaş Tarhana hamuru kurudukça ufalanır; rüzgar ve güneş önemli.  3 gündür zengin karışım mayalanmış.

Sabah hazırlanan 8 çuval domates hazırlanmıştı.  Mahallede sadece 4 kişiyken salça makinası geldi... Kardelen ana sınıfta, Nazlı salça çuvalı tutuyor, ben tecrübe ve güçsüz, ve ameliyattan ağırlık kaldırmaması gereken Seda. Nasıl kaldırıyorsun? 

Akşam yemeği hazırladıktan sonra ufalanmış tarhanayı elekten geçirildi.  Rukiye Ecrin'le annesine destek vermeye geldi! Sabah başka köyde ikisi saat 5te domates toplamaya başlamıştı. Rukiye yorgunsa Ecrin uykusu almıştı ve gece yatma zamanı gelince bizi uyutmayacaktı. Yorganımı alıp yan odaya geçtim; 2 yün döşekte deliksiz uyku aldım. 

Pazartesi 11 Eylül: Sabah salça kanatılır.  Bu sabah ilk defa üşüdük 10.30'a kadar: mevsim dönüyor.  

Gelmemin asıl amacım evden yün yorganımızı getirmek.  Nazlı bana gerekli çamaşır sodası ve yumuşatıcı getirdi, ve sabah kahvaltı sonrası sökmeye başladım.  "İperini sök" talimatı yetmez; Rukiye bana güldü. Herkes dışarıda ip kesip çeker ama Claire içten açıyordu... Artık Seda'ya hazır.   

Kimse boş durmaz: soğan sökme ekibine katıldım. Önceki haftanın yoğun yağmuru otlara güç verdi. Köpek üzümü, yabani bamya ve özellikle darıcan otu arası soğan sapları görünür. Fatma ve İbo yaralamadan söker; Mardinli kömürcülerle topladık.  Tarlada çalışanların sohbetleri severim.  

Kaç yıldır römorka binmedim? Soğan tarlası fazla uzak değil, ama çok çalıştık.  

Geçen hafta 11 ördek yavrusu gördük.  2 dişi onlara bakıyor; hangisi anne önemli mi? Tehdit olsa ikisi saldırır, Ecrin size anlatır... Ayrıldığımda, Ecrin beni uğurlamaya çıktı; artık beni hatırlar.

Salı 12 Eylül: Aktif Güneşköy grunu 2016dan beri Güneşköy'ü canlı tutmak için çalışıyor.  Bugün geleceğini konuşmak için buluştuk.  Arazinin kenarlarına bakarken tohumlar bize takıldı.

Keşifler arası Mandalanın arkasında inçirler olgunlaşıyor. Erikler de tam tatlı gibi ağızda eriyor...

...ve koca tilki yuvasu girişi ahşap tuvaletin karşısında.  İlerde ailantus yanına gittik; yayılıyor artık. Dişi erkek ağaçları ayrı; fırsatçı istilacı, hem tohum hem kökten yayılır. Kesilse hızlıca filizlenir... Güneşköy'dekilerini kontrol altına alsak da, yakında büyüyen ağaçların tohumları er ya da geç gelecektoprağımıza... Dünya ne kadar dğişiyor: kokar ağacı çevreye basacak...

Tabii ki çay içtik. Çay danlıktaki yansımada gölgeden saati tahmin edersiniz: gelin aldatan saati...

Diğer Blog Yazıları
Tüm Blog Yazıları
Web sitemizdeki çerezleri (cookie) kullanıcı deneyimini artıran teknik özellikleri desteklemek için kullanıyoruz. Detaylı bilgi için tıklayınız.
Tamam