Yağmurlu iki gün

Yağmurlu iki gün
09/12/2023

Kış geldi... Eylül'de domates salçası, tarhana ve yorganın yünü yıkıyorduk. Bu sefer iki gün boyunca yağmur yağdı; tam İngiliz yağmuru gibi, ışıksız gri, ne dokunsan nemli, yerler yüzeyler ıslak. İnsanın moraline iyi gelmez, serinlik insanın enerjisi çalar... Ama kış mevsimin önemi doğa için görünmez. Antroposen!  İnsanoğlu bakışından hep rahat, sıcak ve kendi merkezi ister.   

Cokelek Köyde hayat devam eder. Sağlıklı sütünüz nereden geldiğini düşünen var mı?  Mallar (inekler) bakım ister, sağma makinası olmadan her gün sütü sağmak gerek. Taze sütü işlenecek.  Tereyağ makinasından yağın yan ürünü "yalan yoğurt" (yağsız) taze sütüyle karışılır: işte çökelek! Akşam yemeği sağlıklı ve lezzetli; yeni gelen Bagram'lı çobanla sınırlı Farsçamla sohbet ettik. Arka fonda  şehirde izlemeyeceğim televizyon programlar aklımı dengeler! Yaşantılar ne kadar farklı, ihtiyaçlar ve öncelikler de. Yoğun ağır çalıştıktan sonra insan dinlenmek ister. 

Gece sobalı oda sımsıcak. Seda'nın haftanın dizisi "Ateş Kuşları" izlerken İngiltere'de sokakta yaşayan Hailey'in hikayesi Seda'ya anlattım. Orada görünmez insanlar kışın daha risk altında; Hailey zatüre olmuş, hastanede yatmış; 3 sene sokakta kaldıktan sonra kalacak yeri dört gözle bekliyordu Ekim sonunda. Umarım hayatı daha rahat geçer. Türkiye'den kaçıp yurt dışına geçmeyi düşünenler iyi düşünsün. Cumartesi sabah uyandığımda Seda'nın sobası yeniden yanıyor, kahvaltı hazır. Rümeysa kapıya geldi.  "Dağa çıkacağım" diyip, dağlarda gözlemlediği tavşanları anlattı.  Evet o bilir, bunlar delik kazmaz.  İngilizcesi RABBİT değil, daha büyük olan HARE. Yuvasını otlar arasında yapar, küçük kuzeni gibi yeraltında tünel kazmaz.  

"Haydi Rümeysa, Güneşköy'e gidek!"  Geçen ay müthiş bir yoğun dikkatli çabayla tüm arazi çevirildi!  Ali Gökmen, ellerin aklına sağlık!  Şahin Tepe'ye çıkarken farklı çalı ve bitkinin özelliklerine dikkat çektim.  Tabii ki tanır bunları, ama isim bilse ve uyum stratejileri daha iyi anlasa? Birlikte yamaçlarda gezerken havadan çok başka şeyler dikkatimizi çekti. Ben bitkilere, 8 yaşında gözü daha hayvana bakınca, sohbet ediyorduk. 

Beyaza yakın kuru ot gibi, hareketi rüzgardan değil... Bu peygamber devesi Aralık ortasında hala umutlu, hayatta.  Mantidler kışın geçmesi ancak yumurta olara kesede.  Dişiler yumurtlamadan sonra ölür; erkekse dona kadar yaşar. Bu bir erkek olması gerek.  

Fotoğraf Betimlemesi: Böcek 6 bacaklı. Yaklaşık 3 santim uzunlukta, ayakları milimetrik incelikte. Böcek bir Peygamber devesi. Böceğin gövdesi uzun, bir çubuk gibi. kafa altında duran ön ayakları bitişik. Hristiyan inancında dua eden bir pozisyonda nitelenen böceğin duruşu aslında yem yakalamaya hazır bir duruş olarak belirtilebilir. Renkleri açık ve koyu bej, bazı otların başlarında bulunan türde. Renk bütünü kamufle olmasını kolaylaştırıyor. Gövdesinin arkası karın (abdomen) geniş, dalgalı şekilli süslü buğday başaklarını çağrıştırır. Sarımsı, gri, kahverengi ve beyazların yer aldığı, benekli motiflerle bezenmiş bir vücuda sahip. Bunun altı sağ ve solda, altı ayağın orta ve arka ayaklar uzun, hayvanı dengeli ayakta tutmak veya hareket etmesini sağlarken, ön ayaklar avlanmasını sağladığından daha kalın ve güçlü. Bu böceğin kafası akrabaları gibi temelden üçken (büyük gözleri sağ ve sol üst köşelerde, onların altında ağız kısmı yer alıyor). Ancak bu türünkü minik boynuzla süslü: kafası üzerinde sağlı sollu dikey konumlanmış iki anteni olan bu türün dikenli bir görünüme sahip kafası, süslü ve görkemli bir izlenim verdiğinden, fantastik yapımlarda yer alan tasarım yaratıkların bu canlıdan esinlenerek oluşturulduğu söylenebilir. (Betimlemesi Çağrı Altan'ın desteğiyle hazırlandı).

Daha durgun olan çekirgeyi fark etmedim.  Rümeysa, dözün keskin.  

Kapalı havada doğa renksiz değil. Yapraklar solmuş çürüyünce başka canlar ortaya çıkar.  Geven gövdesinde gelişen likenin yaş kısmı turunç sarısı. 

Kışın ne ürünler bulunur?  Pazı, roka ve... serada kendiliğinden oluşan domatesler!  Yaban ot gücüyle hayatta tutunuyor: çiçekler var, çeri domates de.  İki kırmızı olan vardı, ama afiyetle yemiştik!

Bir kaz yumurtası kaç tavuk yumurtası eder? Tahminim üç. Üflemesi zor, kabuğu çok kalın...

Diğer Blog Yazıları
Tüm Blog Yazıları
Web sitemizdeki çerezleri (cookie) kullanıcı deneyimini artıran teknik özellikleri desteklemek için kullanıyoruz. Detaylı bilgi için tıklayınız.
Tamam