Derviş bizi Haymatlos aracında götürdü. Koltukları çıkarınca, kaç yüz kilo domatesi tarladan seraya getirdi. Yıkama temizleme ekibi kuruldu ve devamlı çalıştı. Kasalar yeter mıydı? "Küçük siyah kasalar olmaz..." 760 kg domates öğleden saat 4.30da hazırdı, ve makinanın gelmesini bekliyorduk.
Derviş, dedenin nazarlığına iplik yaparım; Eskiden herkes altın alma durumda olmayınca doğal nazarlık yaparmış. İlerde sanatsal etkinlik yaparız, iplikler yaparız, nazarlıklar da. İğde dallarıyla yaratırız...
Ali ile İnci'nin güveçi yanı sıra, Buse'nin el yapımlı krakers (çok kolay yapılır. Önemli olan hamuru ince acıp pişirmeden kesme çizgilerini çekmek), ve salataya yaptığım Ailoli (sarımsak ile zeytinyağlı mayonez kıvamlı bir sos). Zıkkım da konuştuk: Salça, ceviz, ya, çökelek, bahatlar, sarımsak... Ve farklı bir Sirop de Menthe (Nane şurubu) denemek için bolca nane topladım. Derviş "Göztaşı" veya Bordo Bulamacı adlı bir ilacın yapımı sordu: Bakır sülfat bazlı ilaç organik tarımda yapraklar yeni çıkarken böceklere karşı kullanılır; meşe külü, kuru kum ile kükürt (birer kilo karışılır, kuru kullanılır)
Makina tekerlekli, araçların arkasında geldi. Sahibi kaç sene bize geliyor, artık trafik polisidir. Ek iş olarak sorlanıyor, salça makinası alan sayısı arttığı için. Dünyanın ekonomisinin yerel bir örneği. Makinayla 3 kişi çalışınca, Güneşköy'e ilk defa gelen Derviş'i gezdirdim. Güneş batışını doğu tepelerden izlerdik.
Çardağa döndüğümüzde 17,5 çuval sularını akıtmaya bekliyordu. Armut domatesleri salça için iyi, salatada en lezzetli olanlar ise fazla sulu olduğu için salçada fazla verimli olmuyor: fazla sulu... Bu sene torbalarımız iyi değilmiş diyor onlarca kişinin salçalarını çeken makina sahibi. Geçen seneden kaldığı için olurmuş. Gözenekleri fazla büyükmüş. Bu ayrıntıları salça sürecine katılmayana gelmez herhalde.
Solucanlara bolca kartlaşan salatalık verirken, Derviş'e "apartmandan" kaçanlarını vermek üzere bir saklama kabı gerekince, salatalık ekmek gibi, hamburger gibi paketledim. Worm cucumber'ı oldu.