Sebze Kurutma Kutusu

Bahçemiz projesi kapsamında üretilen sebzelerin verimi başta çok düşük olmakta, Temmuz sonları ve Ağustos ayında artmakta, sonbahar aylarında havaların soğuması ile düşmektedir. Kasım ayı içindeki ilk donla birlikte yaz sebzeleri üretimi son bulmaktadır. Özellikle yaz aylarında domates, kabak gibi sebzeler ihtiyaç fazlası olmaktadır. Bu sebzelerin kurutularak kışın kullanılması sezonu uzatmaktadır. Sebzelerin kurutulması için ODTÜ Endüstriyel Ürünler Bölümü öğretim üyelerinden Güner Mutaf bir kurutma dolabı tasarlamıştır. Bu tasarımda 2 kurutma tepsisinin altı kafes tel ile kaplanmıştır. Kurutma dolabı güneş enerjisi ile ısınmakta, yükselen sıcak hava tepsilerin üzerindeki yaş sebzeyi kurutmaktadır.

Güneşle kurutma sistemi organik gıda üretiminde, gıdaların hijyenik olarak saklanmasında ve dünya piyasalarına açılmada stratejik önemi olan bir Ar-Ge projesidir.

Amaç: Güneş Kurutma sisteminin amacı, sebze ve meyvelerin hijyenik şekillerde kurutulması, paketlenmesi ve pazarlanmasını sağlamaktır.

İçerik: Güneşle kurutma sistemi, güneş enerjisi ile havanın ısıtılması ve ısınan hava yardımıyla, kapalı mekanlarda ki gıda ürünlerinin kurutulmasıdır. Bu amaçla yapılan aparat, kapasiteye bağlı olarak çeşitli boyutlarda imal edilir. Proje, Güneş kurutma sisteminin, bir araştırma projesi olarak ele alınmasını, yapılmasını, sonuçlarının test edilmesini içermektedir. Proje, araştırma, geliştirme, uygulama ves onuçların test edilmesi aşamalarını içermektedir.