Yağmur, ballıbaba, Osmanlı çileği…

Yağmur, ballıbaba, Osmanlı çileği…
13/06/2011

Oy verip Theresa’yla yola çıktık. Havalar kapalı ve dünkü yağmurlardan topraklar yumuşak, yaş (Fransa’da kuraklık varmış bu yıl).

Pazar gunu kapalıydı, bazen hafif yağmurlu; önceki günlerin ağır yağmurları izileri topraklı yollar ve yine sel altında kalan tarlalarda. Derenin su gucu yatağı değiştirmeye devam ediyor. Toprak yolumuzun su birikintileri habitat oldu: üstünde Gerris lacustris (pond skater), içinde iribaş, dibinde izler bırakan çeşitli varlıklar. İyi ki arabayı Çiftlik’e yakın kenarda bıraktık; bizden sonra geçemeyenler Cebrail, Celal ve Sinan’dan yardıma geldi. Arazimizin ortasında üstten gelen seller ortadaki ağacı nihayet eğitti. Aralık 2008’de kazılan gölet temeli de toprak aldı.

Araziye ziyaretçi çoktu: dışardan köyde oy kullanırken merak eden, çilek tat alan, böyle geçerken merhaba diyen… Abisiyle geçen Nilgün Theresa’ya Güneşköy’ün arazi seçme kriterlerini anlatmaya başladı. Ankara’da görüşsünler, burada işimiz çok. Osmanli cilekleri lezzetli ve bol; fazla yagmur/ yetersiz gunesten lezzizi gecen sene kadar olmazsa.

Akşama kadar Ömür patates böceği ilacı getirip Theresa’yı Ankara’ya götürdü; ben gece kaldım.  Yanımda getirdiğim ‘Bilim ve Çocuk’ dergisi (20 adet) Hisarköy’lü çocuklara Pazartesi okulda dağıtacaktım, fakat seçim sonrası günü okullar temizlenecek diye kapalı. İlk okuyan (okuma yazma bilmeyen) Ebe çok beğendi.

Pazartesi ise yağmurlar arası kuru dakikalar sayılırdı. Sabah ağır yağmurdan inekler gidene kadar Rukiye’yle defter boyadık. Buza doğacağından Ebe evde kalacak. Tam İskoç bir hava, bazen ince – o kadar hafif ki hissedilmez fakat çilek tooplarken yaprakta sesi duyuruduk… Sera camları takmaya gelen ekip bugün takamazdı: silikon ancak kuru havada tutar. Cam beklemeden seranın bitkiler büyüyor, düzenli ve yaş. Ciftlik’te tandırda 15kg ekmek yapan Fadime ve Seda yoruluyor, duman gözleri yaş yüzleri kızardı. Tandır fırını köyden Sevdiye çorak toprakla insaa etti. Dış duvarlar kerpiç.

Yol kenarlarda mürverler çiçekli – taze çiçekten çay lezzetli, ve parlak sarı renkli. Yamaçlar ballıbaba çiçeklerden mavimsi ve arı vırızırtılı.  (Kovanlar çoğaldı. Üçü dolu, dördüncü bekliyor. Aydın’dan gelen arıcı İbrahim’in kovandan bal çıkarttı: lezziz.) Gelirken üçüncü köprü yanında yüzlerce İris çiçeği mahsum narin yapraklarında böcek barındırıyor – doğaya bakışlar farklı.

Pıtıraklar yaş topraktan hızlı boy atıyor. Taşlı yamaçlarda kekik çiçekten beyaz veya pembe; türler ayrı mı? CivanperçemiAchillea nobilis, emzik otu, çörek out, mor çiçeği/Bahçehezareni (Consolida orientalis). İki çok farklı Convolvulus sarmakşık türü

Hesaplar: Eşek (çıplak, semersiz) 300TL

Solucan gübresi Rusya’dan ithal ziraatcı satıyormuş. ‘çok etkin’miş, pahalı satılıyor.

Diğer Blog Yazıları
Tüm Blog Yazıları
Web sitemizdeki çerezleri (cookie) kullanıcı deneyimini artıran teknik özellikleri desteklemek için kullanıyoruz. Detaylı bilgi için tıklayınız.
Tamam