Şelalelerimiz

Şelalelerimiz
19/12/2010

Bugünki amacı 2 öğrencinin sınav stresi azaltmak ve LosAngeles’e dönmek üzere olan Nick’in ilk Güneşköy’ü gezdirmek.  Soğuk bir gün, dağlarda taze karlar yanında önceki karların beyaz lekeleri duruyor.

Yine seller, bu sefer eriyen karlardan.  Balaban’ı hiç bu kadar güçlü gömemiştim; “3 gün evvel görseydin… Kızılırmak’ı kadar!”.  Sular hala altındaki tarlalar şahit; bugün organik pazara gitmemişler çünkü ıspanaklar su altında.

Havalar biraz soğuksa da hareket ısıttı bizi.

  1. Sebze alanın çitlerin boyu iğde-alıç tohumu dimek (Ceren-Büşra); arılar uykuda (Mandala binasında), bademlerin üstünde saman balyaları ve talaş yanında (Nick-Claire)
  2. Canlı dolambacın temeli kazmak  
  3. Araziye basan sellerin izlerini not etmek
  4. Solucanlara kış izolasyonu hazırlamak
  5. Kışın en kısa günlerindeki canlıları kaydetmek
  6. Çaylarla sohbet.  Bu Pazar yılın en kısa Pazar günü; 21 Aralık’tan sonra günler uzar.  45 gün boyunca ‘Zahmane’ olur – kışın en soğugu.

Gözlemler:

  1. Balaban’ın gücü bu kadar görmemiştik. 3 gün evvel o kadar fazlaydi ki bir çok tarla su altında kaldı.
  2. Balaban yanındakı ağaçların dalları şimdiden renkleniyor – uçları turuncu, yeşil.Karlar bu erken patlamayı erteliyememış
  3. Yeni ağaçlar: ardıçlar çoğalıyor.Bilmediğim bir ağaçı da var.
  4. Karlar yavaş eridiğinden orta kanalımızdan su sesi çıkıyor – su akarken yer yer minik şelaleler olmuş. Sellerin izi 8 yılda bu kadar görmedim.  2. göletine kadar geldi  Bol yağmurdan sıvalar yine düşmüş.  Yaş iklimde neler yapılır?  1. göletin yanındaki ebabil yuvaları nemden yumuşadı, zarar oldu.  Suyun-yer çekimin güçü her yamaçı çizdi.  Köstebekler yamaçlarda bile tepecik açıyor; acaba düz alanlar fazla sulu olduğundan mı?
  5. Kuşlar cok, ama az tanırım.  Köye giderken hemen yolda bir direkte 35cm yüksek bir yırtıcı kuş duruyordu; bir baykuş olur mu?  Tarla kuşları, başka neler…  En az 3 şahin var.  Güneş Tepeye yakın uçuyor, ben çıkana kadar.   Her mevsimde görünen kızıl böcek (a true bug) ile bir uğur böceği vardı.
  6. Hala çiçek açan kulübe yanındaki turuncu çiçekler ve bahçede baklanın mor boyalı beyaz çiçeği
  7. Mantarlar bol; tür, renk, çeşit bol
  8. Taşlardaki yosunlar taşın türü/ yönü/ yerine mi bağlı?  Farkli siyah bir yosun nedir? Diğerlere göre daha yaş; sadece bol yağışlı dönemde mı çıkar?Yaş yosunlar kışın soğuna renk atıyor.

Diğer Blog Yazıları
Tüm Blog Yazıları
Web sitemizdeki çerezleri (cookie) kullanıcı deneyimini artıran teknik özellikleri desteklemek için kullanıyoruz. Detaylı bilgi için tıklayınız.
Tamam