LosPortales keçicisi gelince

LosPortales keçicisi gelince
29/07/2022

25Saat 3 biyolog olarak 25 Saatte ekmek alırken, fırında yakılacak odunlardaki canlılara baktık: çeşitli liken ve karayosun yıllar içinde büyür. Ağaçlar da.  Ekmek, pide yerken ne kadar farkındayız?

 

Elmadağ'dan indiğimizde gölgede durduk ve Mert online biyoloji dersini verirken yukarından bir inek sürüsü yavaş geçti.

Akşam yemeği Mert ve Pınar'dan. Ege'nin "Biber aşı" yemeği, sebzeli makarna ve zengin salata.

Mert sana söz verdim, keçilere getirecektim. Ancak geçiktik.  Tahir keçileri azaltıp sürüsü koyunla yeniliyor.  Nezir sürüsüyle yavaş yavaş mahalleye dönüyordu. 400 koyunla 6 keçi ve yavrularıyla. Görüşüyorduk ta ki anarşik keçileri arpa tarlasına geçmeye başladı...

Yemek sonrası sanata geçtik.  Ankara'daki Salı akşam etkinliklerden esinlenerek, herkes sessişce çizim, boyama, resime dağıldık.  Çok sıcak günün sondunda akşamın serin havasında mandolin de çaldım. "Işığa gelen sineklerine karşı su dolu bir PET şişesi asılır" denemesi yapıldı; herhalde etkili olmuş. Karanlıkta ishak kuşları (Otus scops, European scops owl) dişi çağırıyor: biri bize yakın, vadinin karşısında başka biri cevap veriyor, veya yarışıyor.

Ay yokken (tam son ve ilk hilaller arası, en kara gece), yıldızlar parlak.  Mert'in telefonundaki SkyMap uygulaması doğan gezegen Satürn olduğunu belirtti.  En güneyde hangi yıldız kümesi? Sagittarius (Yay), Orion değil. Yanında Scorpio (Akrep) Saman Yolun içinde....  Yıldızlar kayıyor! Aslında yıldız değil, yer çekiminden atmosfenden geçen toz parçalar yanınca parlar. Pınar 4 tane gördü! Mert'in telefonunu gece iyi fotoğraf da çeker:

"Evrenin uçsuz bucaksızlığını fark etmek, küçük olduğumuzu kabul etmek ve buna rağmen yeni dünyalar yaratma kapasitemizi öğrenmek, diğer hayatlara dokunmak ve başkalarının hayatlarımıza dokunmasına izin vermek." yazdı Mert.

3cü odada son defa katlanan yatağımda  Pınar yattı. Aşırı sıcaklarda arka pencere açılması serinletti.  O pencereler kalın taş duvarda açılmadan once (2016 yılında), odalar rahat değildi.  

Musibe Ahmet ile gelince semizlere baktı: tohuma geçiyor, kesilince tekrar çikar.  Kesilenler iyi kompost olur. Solucanlara da verdim.   

Viyadük altındaki toprağında çıkan bitkilere baktık.  Aşağıdaki yamaç daha eski: servis yolun günlerden beri kolonize oluyor.  Ayrık otu bazı yerde iyice hakim olmuş.  Tribulus (Çoban çökerten) de yüzey kaplar.   

Geçen sene keşfettiğim Cleome örümcek çiçeği Temmuz ayında açılıyor.  Boş alanları sever, öncü bitkiler arasındadır. 

Kavun tarlasında çoşan pıtıraklarını çıkartan Mert bu iki kaplumbağı iş başında kesti. Erkek bombe, alttaki dişinin kabuğun üstü daha düz ki çiftleşme kolaylaştırır.  Çapanın zedesi olan dişi toparlar umarız.  Tarladan bir karpuzu kestik - rengi açık, ama lezzetli.  Kapukları kaplumbağalara bıraktık, ve iki daha ortaya çıktı: 3 senelik genç ve kocaman bir ata. 

Mart 2021 ayında kanyonda dikilen söğüt çeliklerden iki tane tuttu.  Mert'in yaklaşımıyla hemen çözüm oluşturdu: daha verimli sulama için, yamacı kazıp çukuru genişledi. 1,5 litre su verdikten sonra kalın malç tabakasıyla kapattılar.  

Haziran selleri kanyonun zemini kazdı, mavi kayanın dibine kadar. Kenarları şekillendi.

Yukarıda kanyonun ağazında katmanlar belirgin.  Daha çarpıcı olan Aralık 2019 da kaynak arayışında kenara atılan karaçalılardan kalın dikenli bir yığınlık vardı.  Onu kaldırmak için uğraşmıştım ama pesetmek sorunda kaldım (19.6.2021). Bugün ise... izi kalmadı! Sel sularını temizlemiş olması gerek: etrafında hiç araç izi yok, sadece suyun izleri.

Güneşköy'ün minerallerine dikkatle bakın, güzellikler keşfedilir. 

Meyve ağaçlardan bu kaysını reçineleri parlıyor. 

Elif ve Kardelen geldi. Bu seferin keşfi bir abakus; Kardelen sayılara geçiyor. 

Çiftlikte Şevki'nin oğlu evleniyor.  3 günlük kutlamaların ilk gününde Bayrak kurulacak, imam dua okudu, davul zurna ve silah sesleriyle yemekler dağıtılıyor.  

Katılım yoğun! Daha fazla katılabilseydim.  Sohbetler iyidi. 45 senedir vejetaryan olarak, geleneksel yemeği tirit yedim. Sevap olur!  

Ankara'ya dönünce özel bir gecemiz oldu: ikisi Los Portales'te 12şer ay gönüllüsü olan Mert ve Sena buluştu. Mert'in evinin terasında sohbetlerini dinledik. Ne kadar zengin tecrübelerini oldu. Avrupa Birliliğin Avrupa Dayanışma Programı (ESC) destekleri çok değerli.

Diğer Blog Yazıları
Tüm Blog Yazıları