KKÜ'den 60 OÖÖ

KKÜ'den 60 OÖÖ
06/12/2021

60KKUOOO Şenil hoca öğrenciyken Güneşköy'e gelmişti.  Şimdi kendi öğrencilerini getiriyor. 29 Kasımda 2ci sınıf Okul Öncesi Öğretmenliği öğrencileriyl Zoom sanal ortamında buluşmuştuk, Günşeköy hakkında bilgilendiler. Bugün 6 Aralık, Güneşköy gibi Yahşihan ilçesinde de olan Kırıkkale Üniversitesinden (KKÜ) yolu Bedesten köyünden geldiler 2 midibüsle.  Öğrencileri Mandala binasına sığınca, kısa bir tanıtım sonrası rastgele 10 gruba böldük, her gruba bir harita verdik. Şenil hocayla yaptığımız planların yarısını bile gerçekleştiremedik: konuşulacak çok şey vardı!   

60 kişi keşfe çıkınca, neler buldular! Doğal ve insan yapımlı. Çürük kabak - neden, siyah borular - niçin, turuncu çiçek - aslında karaçalı meyvesi, viyadük ayağın dibinde kuş yuvası - kimin, cam şişeler - n'olcak, çürük kestane içinde çıkan minik "ot" - nasıl!, sığırkuyruğu odunsu sapından - neler, canlı çekirge - hala, rengarenk taşlar - nedir... Sorular çoktu, her birine 10 dakika yetmezdi cevaplamak için.  Doğa dedektivlere iş çok. Dom kış için çıplak - kim, ne zaman, neden, nereye...?

Pazar geldiğimde Seda bana "Gelmemezlik yapma!" demişti: akşam beni bekleyecekti. 'nın kızı ve torunuyla akşam geçirmek rahatlatı: getirdiğim muzla narları ana odak oldu. Saymak, resim yapmak, atmak, patlatmak ve ağzında alıp tatlı tadını alıp yemek.  Bolluk! Çoşku dolu bir çocuk annesinin düğününe alınan davuluyla oynamayı sever.

Sabah arabanın camından kırdığımda Fatma'nın çayı önerisini erteliyorum: Herkül beni bekliyordu gece boyunca gezdikten sonra.  Celal özel tavukluk bir kahvaltı Pazar ayrılmadan hazırlamıştı. Afiyet olsun. Perşembeye kadar beklersin, Celal'in öğlu askerlikten dönene kadar.   Pazar günü Ne ziyafetimiz oldu: istavrit balığı mangalda, istridiye mantarı, turşu, Güneşköy yeşilliğin salatası ve ayva tatlısı (Fransız pate de coign). İnci ile ayva soya soya 3 kavanoz ayva reçeli, ve fazlası akşam daha fazla "pate de coign" hazırladım. 28 saat boyunca elektrik yetmezlikten su akmazken, blenderle ayva püresi yapmak için yetiyordu. Bir faz eksik olunca tamirat yapılmaz mı?

Aralıkta hayat az hareket eder.  Bu ince çiyan bir taşın altındaydı. Bugünkü başka hareket eden hayvanlar: yavaş çekirge, rengi solmuş uğur böceği, ve tabi ki Herkül.

Turp otu topladığımda bu yeşilimsi-sarı kelebekler soğuğa diğerlere göre daha dayanıklı. 4 yaşındaki Cihan merakla soru soruyor "Örümcek zehriyle yemi öldürüyorsa, yediğinde neden zehirlenmez?"; yine gel, birlikte keşif yaparız, neler buluruz! Tarlaların çoğu pek ürün kalmaz; Çiftlik'ten Şevki traktörüyle Mandala üstündeki toprağı sürdü.

Yamaçların çıplak dönemde.  Viyadük ayakları arası 10 ay önce hafifçe gömdüğüm tohumlar bir saç ekimi gibi tutmuş, belirgin, sırada.  Bugün mahlep tohumu dağıttım.  

Kış manzaraların gizemi.  Çıplak dallar arkasındaki trafo en uzun yapıydı.  Artık 100m uzun devası heykelimiz yanında ince narin bir iğne gibi duruyor. Yine de yıllardır kuş yuvası havada tuttu.  20 senedir Güneşköy'e destek veren Nezir amca vefat etmiş... 4 Temmuz 2010 bana aşı türlerini gösterdi: Göz aşısı (veya "Yavsı aşısı" çünkü kene gibi yapışıyor), Düdük aşısı, Kalem aşısı. 7 Mart 2015'te 80 meyve ağacı taşındığı gününde yanımıza gelip ağaçların hem dallarını hem köklerini nasıl budanacaktı gösterdi. Onunla bilgileri götürdü. Allah rahmet eylesin.

Diğer Blog Yazıları
Tüm Blog Yazıları