Havalar soğumaya başlamış ama ne hoş bir gündü: öğlenden sonra sıcak bile. Kertenkele, kelebek, arı aktifler.
LKY plakalı (lucky) ODTÜbüsümüz Sosyal Bina önünden kalktı 20 Analitik Kimya öğrenciyle, ödevlere bakacaktı.
25 saatten bir torba meşe külü tavukların bitlerine aldık. Her yerde tarlalar sürdürülüyor. Güneşköy’de Mandala arkası taze sürüldü – azot bağışa en rahat Ömür’ün inşaa ettiği 2ci tavuk kümesinden geçmek gerek. Tavuk fobisi olan bir ziyaretçi için dönüşümüze kadar tüm tavuklar, havalı koca gri horozla beraber, kümeste kilitli tuttuk. Ebru’nun Django’su heyecanlandığı çıoğu zaman için bağlı kaldı. Ömür’ün ikinci kümesi bitmek üzere, tavukçulukla beraber marangozluk geliştiriyor.
3 YK üyesi buluşunca karar aldık: Datça’da Evren ve Fiko’nun katıldığı eğitimde anlatılan besimli mayalı kompost sistemi uygulayacağız.
Ankara’ya döndükten sonra işimiz devam – 4 mütevazi insan 90 dakika sebze paketledi: hem Çiğdem Mahallesinde hem de Çankaya Belediyesi çalışana 20 kişiye paket hazırladık: bu sefer eşit bölme yerine, istediklerine göre paket yaptık. Kimi 100, 200, 500, 1000g bile kuru domates istedi… ama bu kadar olmayınca çok isteyenden kesmek gerekiyordu. Lezziz yeşil biberlerden o kadar çok, bir çuval kaldı. Geçen haftadan kalan patlıcan da eve götürüp, kışa hazırladım.
Acaba sebze paketlerden alan kaç kişi nasıl paketlendi? Paketleme işinin aşamaları farkında mı? Eken, bakan, toplayan, Ankara’ya getiren, evin önünde hepsini tartıp, (önceden çıkarttığı) listesine göre ayrı ayrı tartıp tek tek hazırlanan poşetlere koyulur. Sonra dağıtım noktalara bırakılır. Kim paketledi merak eden oldu mu? Organik besine değer verdiği için hiç talep etmeden zamanın veren kişiler, başta ODTÜde iki prof – ünvanın önemi yok burada: İNSAN emek veriyor. Bir “Teşekkür” sistemin sürdürülmesine ne kadar katkı olur anlayın, bir zincirin tüm halkaların değeri bilinsin … ki devamını gelir
Çiçek sayısı düşüyor artık
Ayrıca Ballıbaba, sarı hindiba, and two spikes: one of tiny white “daisies” (!!! flowers at the top of the spike flower then seed first, and those at the bottom are only now in flower), and one with tiny yellow flowers – under karaçalı.
Sığır kuyruğu balık tutmak için kullanılırmış: sarı çiçekli sapları suya atılınca “balıkların uykusu gelince yukarıya çıkar”mış ve kolay yakalanır.