Her fırsatta giderim Güneşköy’e. Perşembe sebze kutularıyla Ankara’ya dönüş yapmak üzere, dün (Çarşamba) kısa ziyaret etmek isteyen birisiyle gidip, gece kaldım. Akşamlarımızdan bayılırım! Herkes gittikten sonra… enerjiler değişir: hız yavaşlayınca sanki farklı ortama geçiyoruz. Günün ışığı sönünce, ısığın kızgınlığı düşer ve az kişi arası ektileşim sadeleşir. Işık yetmeyene kadar tarlada çalış, sonra yemek, bulaşık ve rahatlama…
Akşam çayı içerken Perşembe kutularına minik lavanta demetleri hazırladım – Pazartesi alanlara ilk pakette vermiştik ancak hafta içi paketlere ilk defa zamanım oluyor. Mümkün kadar eşit ürün verme ilkesiyle bu hafta ancak oldu. Elektrik lambanın ışığında ilk demetleri bağladıktan sonra. . . cereyan kesildi, heryerde. Gecenin karanlığında sadece 2 ışık kaldı – uzaktaki tepede orman gözetleme kulesi ve Doğuş’un bekçi klübesi, ki hemen devreyen giren jeneratörün sesinden anlaşılıyordu.
Karanlıkta demet ne kadar iyi hazırlanılır? Şekil görecek kadar ay ışığı ile dolgun çiçek seçerdim. İnce iş ise, dikiş ipliğiyle sapları bağlamak – yirmi sene kör arkadaştan öğrendiklerimden, bunu da yapma yöntemi oluşturdum… Bu sabha kalan son demetleri bakarak yaptım. Sabah kestiklerim daha dolgun gürüntüsü ise, gece aldıklarım daha fazla kokuyormuş.
Sabah ezanıyla uyandım – köpekler neden gündüz hep uyuduğunu anladım. Çünkü geçe boyunca uyanık, görevde her fırsatta havlar (Herkül’ün ses daha kalın, Django’nunki daha ince). Batıda yüksek bulutlar aydınlanıyor, doğuda Çoban Yıldızı (Venüs) hala parlarken.
İlk ışığında doğa beni çekiyordu… Yukarıya yürürken aylardır sakin gözlem için ziyaret etmediğim alana: terk edilmiş bir çeşmenin önünde farklı sarı papatya, arı çeken göze batmayan bir çiçek, bir çitin etkisi – sürülere karşı tedbir almak değer.
Yine de yapılacaklar var: akşam gün ışığında Canavar otu / Kök boğan çiçeklerin pastel mavisi seçemez noktasına kadar çektim. Sabah yine çektim – toplam 4x10litrelik kova doldurdum.
NOT: domates toplamak, domates arasında ot çekmekle eller yaprağından pislenir: sabunla pek çıkmazsa da, doğanın çözücüsü Çürük Domates: tarladan çıkmadan çürük domates bulup eli kol “sabunlaştır”! Kimyasal olarak birisi bunu anlatabilir mi? Cilde yapışan tabaka nedir (neden yapışır, herhangi etkisi var mı)? Çürük domates nasıl çözüyor? (to dissolve, and to solve the problem)
Dün gölet ekolojisi çalışan İlhami Tüzün ile araziyi gezerken tamamlayıcı gözlemizden fikir ürettik. Başkasının bildikleri de çözücü…