Fırsat değerlendirmek

Fırsat değerlendirmek
20/05/2023

  Yağmurları yoğun bir dönemde iki yağmur arası geldim. Genlik Bayramında okullarda tören yapılırdı, ama bu sene okullar kapalı, herkes evde veya köyde. Elif beni çağırınca geldim... Aklımda fikirlerim vardı: olasılıklara uygun materiyal getirdim.  Ancak... varınca durum değerlendirince fikirlerden bazılar elenir. Başka önceden ön gürülmeyen şeylere yer açıldığını anlaşılır.  Hayat zaten böyle! Doğa böyle gelişti milyar yıllardır: çevresinden farkında ve yeterli esneklik gösteren adapte olunca yaşar. Sert ve katı olan sürdürmez...

YagmurArasi Elmadağ'dan inince son defa internete bakmak için yol çatalında ASKİ'nin binasının yanında durdurdum; bir cümle kurmaya çalışırken, yanıma biri geldiğini fark ettim! AKTİ nöbetçi merak etti, araç arızalıysa destek vermeye gelmiş.  Zorunlu olmayan gönülden yapılan bu hareket bana iyi geldi.  Son haftalar medyalar siyasi kutuplaşma pek insani yönlere yer vermemiş, varsayımlar ve aşırı basitleştirmelerden gerginlik yaşarken, tanımadığım biri yardıma gelmesini iyi geldi.  Şevki bey teşekkürler.   

Tabii ki çantamda etkinlik için malzeme vardı.  Büyükler yazı yazar, küçük resim çizer.  Aklımda farklı olabilirdi, ancak hazırlığım farklı bir kitleye uygundu. Gözlem, esneklik, akıntıya bırakınca mutlaka birşeyler olur! Alfabe öğrenmesi için Türk İşaret Dili kullandık.  Her harf hem şekilli hem hareketli olunca hafızaya tamamlayıcı boyutla bağlanır! Şimdiye kadar Irmak'ta eğitim gören çocuklar bu dönem (Şubat'taki büyük depremlerden sonra) artık Kırıkkale TOKİ okula her gün servisle gidiyorlar. Çocuklar büyüyor...  Mehmet artık lise mezunu, Manavgat'ta çalışıyor

GOBİT! afiyetle yenilir! Çiftlik Mahallesinde mutfakta bu yerel ürünü yarınki organik pazarına hazırlanıyor. 

Bahçede kendiliğinden çıkan ebegümeci de pazara hazırlandı. 3 müşteri memnun olacak. 

Dikkatimi çekmeseydiler fark etmeyecektim: Sivasa giden 8 vagonlu trenin profili uzaktan viyadükte görünüyor.  Manzara izlemek için mi yavaş geçiyor? 

Şimdiden güzün üzümleri çardakta oluşturuluyor.  Çardaktan manzaranın resmini denedim. Yanımda çocuklara getirdiğim resim defteri ve 8 renkli sulu boya seti bir deneme için yeter. İlerde aynı noktada daha kaliteli kağıtta denerim...

7 Mayıs'ın çalışmaları arası viyadük altının batı yamacında merdiven yerleştırıldi.  Teşekkürler, gerekiyor.  Tepemde bir çift şahin uçuyor, ve viyadüğün altına konuyor. 2017de ayakların üstü güvercinlere güvenli sığınak oluşturuyordu, ancak şahinler de ortamı beğendiği ise barış kuşuna geçmiş olsun! 

Önceki gece Balaban Vadisinde yoğun yağmurlar yağmış. Yukarıda Kızıldağ'dan sular çok inince kanyonun dibini yine kazdı. Mavi kayanın dibine kadar açmıştı, toprakları meyve bahçesine kadar dağıldı. 

Kurugölün doğusunda önceden görünen tümseklerin yerinde çamur cıvık, ve içinden geçen bir hayvanın izlerini kaydetti. Bu sular o alanda yağışından, üstten inen su buraya kadar ulaşamaz olduğu için.  

Viyadük altındaki hafriyat dolgusu, hafif ve sıkışık olmayan topraklar iki yıl önce iyi bir teraslama çalışmasından çoğu yerde suları tuttu. Bir kaç yerde su izleri gösterirse, Melilotus gibi ince bitkilerin erozyona karşının gücü ıspatlıyor.  Servis yolu artık trafiğe kapalı, oradan eskiden güçlü sular inerdi.  

Arazini bir ucunda kocaman yumurta kabuğu buldum.  10cm uzun.  Nereden gelmiş? Hangi kuşa ait?  ... Yan mahallede kazın yumurtasıymış.  Nasıl bu kadar uzağa gelmiş?  ...kargalar yermiş.  Sadece sarısını yermiş. Gagayla deler, ve gagasında taşıp götürür ki rahat bir yerde yiyebilir.  

Herbaryum örnekleri preste. ODTÜ Karasal Ekoloji Laboratuvarının çalışmasına katkı olur. Fumaria'nın üç ayrı türü mü var, bakacağım. Presleme mutlaka serada yapmam gerekti: dışarıdaki rüzgardan kaçmam gerekti. Gündüz, hele baharda sera gürültülü, serçe cıklamalarla dolu.  Bir anda değişike seslerden etrafıma baktım: bir sığırcık girmiş!  Çıkış ararken serçelerin düzenialtüst etti, çıkana kadar bu yabancı rahatlarını bozuyordu.

Geven/ Astragalus çiçekli.  Bunun presleme biraz daha zor. 

Karaçalı nasıl çimlendirilir? Ters şekilde, çimlenen Paliurus filizleri dikilse tutar mı? Deniyeceğim...

Güzel irisler güçlü yerleşmiş. 2015 yılında kerpiç klübesi yıkılmadan etrafındaki süsenlerinin yumruları kaldırmak için saatler kazmıştım. En güzel anlarını çektim; dönüş yolumdayken hiç görmediğim yağmurlar trafiği engelledi, binalara sel, ve durduğum dükkana çatıdan inen şelale ürünlere zarar.  Doğanın bu güçlere karşı insan çaresiz durumuna düşer.  

Diğer Blog Yazıları
Tüm Blog Yazıları