Theresa’yla Fevzi’ye gittik. Planlar değişti: arabayla değil Güneşköy’ün aracı, kontrollerin bitince, yola (biraz geç) çıktık.
Havalar fazla sıcak değil, kapalı. Geçen haftadan yollar daha da taş-topraklı: yağmurlar devam olmuş. Arazide sel suları ağaçlara zarar vermesin diye doğuya yönlendirildi. 2 hafta önce oturağı kerpiç tamirati daha eridi; herhalde hiç kuruyamamış.
Araziye gelince bizi bekleyen güneş panelleri getiren Mehmet Özcan işe başladı. Aylardır tuvalet yanında boş duran ‘duş’umuza su takıp güneş paneller ve deposu için demirden bir çerçeve yapılacaktı. Kaynak için elektrik Mandala’dan kabloyla çektik. Yağmur yağınca mola Mehmet’in bitmeyen soru, yorum, ve sohbet. Sonuç: “İşin teknik puanı %100, çenesi düşük”
Rüzgar türbini kurmak için coğrafi konumu öğrenmek için arazide Türkcell’in çektiği az yerleden biri ‘Rüzgar Tepe’ye çıktım. 7777’e “neredeyim” mesajından gelen bilgileri:
Enlem 39 derece 40dakika 25 saniye kuzey, Boylam 33 derece 02 dakika 58 saniye doğu. (ayrıca: En yakın nokta: Yavuz Selim Karakolu,27.3km 0312 364 3777; Bala Sağlık Ocaği, 15.5km 0312 876 1024. Corak Tepesi… 854m neresi?
Rüzgar Tepe’den inmeden floraya baktım. İlk defa üst çitini iç-dış topraklar bu kadar farklı gördüm: Her gün davarların otladığı toprakta otlar kısa, türleri az (kara çalı ve aşağıda üzerlik. Bizim tarafımızdaysa, bolluk ve zenginlik. Hem miktar hem çeşitlilik. 1 metre karede 9 çiçek türü saydım; şu an çiçeksiz olanları saymadım, başka yerdekileri de saymadım. Onlardan uyuz otu (Scabiosa rotate) son çiçekleri, ilk bu sene gördüğüm beyaz taç yaprakların kenarları mor-mavili bir Scabiosa türü, çakır dikeni (Centaurea solstitialis), yağmur çiçeği (Xeranthemum annuum) – pembe, kurutulabilen, ?korunga, Sığırkuyruğu (Verbascum, mullein. Turkiye’de 60 cıvarında türü var. Şifalı kullanımları var)http://tr.wikipedia.org/wiki/S%C4%B1%C4%9F%C4%B1rkuyru%C4%9Fu
Kaç sene önce diktiğimiz 7 böğürtlen doğu cite çiçekli. Yola yakın ‘atölye alanı’nda 22 elma, 17 badem canlı. Bağda asmaların dal uzuyor; komşular birbirlerine el uzatıp bağlamaya başladı. Ondan mı ‘BAĞ’ deniyor?
Ayrıca Cıvanperçemi (Achillea nobilis), yabani havuç (Daucus carota), bozkır papatyası (Anthemis cretica), hatmi (Alcea pallida), Convolvulus turunden sarmaşığı, bol böcek barındıran eşek dikeni (Onopordum tucicum). Pıtrak /dul avrat otu (Xanthium stumarium yoksa Articum lappa? – bu da şifalı, egzemaya köklerden bir madde iyi geliyormuş) iyice büyümeden kökten çekmek operasyonu bahçenin A ve B alanlarda fena gitmiyor. Yağmur sonrası yumuşak topraktan kolayca alınır. Yıldız / çoban çökerten (Tribulus terrestris) dikenlerin kolları uzuyor; merkezden ince uzun kökünden kolay aınır
Yemekler lezzetli. Bazıları salatayı zor yuttu. İçinde ne vardı, garip, tuhaf… Gürcü yemeklere koyduğumuz yeşil kinzi/ kişniş Alper’in bahçesinde hazır.
Bir kaç solucan buldum. Onlara Yüzüncü Yıl bahçemizden fazla olan yesil çimleri bol azot verir (kurumuş olanlar carbon verir). Menemenimizin yumurta kabukları da kalsyum verir.
Arazi o kadar büyük, her sefer görünecek çok var, zaman yetmez. Uzaktan elektrosazın sesi doğanın sesi kapatıyor. “Köy nüfusu azalıyor. Bir kız daha gidiyor”.
Araçımız Pazartesi başlayacak dağıtımlara hazır.