Çiçek-Çilek

Çiçek-Çilek
30/05/2010

En güzel günlerden biri.

Dikenli parmakla yazıyorum.  Otlar kuruyup sarilmaya başladı; büyüdüler de.

Arılar:  Bir kac hafta Güneşköy arazisinde arılarımız var. Eski Hisar Köy’ün alanında Aydın’dan gelen sahipleri gelip baktı.  Evet kovanda hareket var fakat kıraliçe arı kalmadığından iptal edilecekti; başta 5 ‘ana’ı adayı varmış, ama yaşamamışlar.  Sonradan bir ana arı koyulmaz çünkü kovandaki arılar kabul etmez.  Anasız bir kovan sürdürülmez…  “Anasız arılar kızkanmaz, (fazla) sokmaz”mış… Fazla bilgi için Ali Gökmen’e sorulur.

Çiçekler: Yolda mürver (kimi Münever der) çiçeklerini durmadan geçemedik.  Bu şifalı bitki (http://www.ebitki.com/?bitki=Sambucus) güzel kokuyor, ama arı çekmezmiş.  Bakalım neler yaparız müverle

Arazide 6 baş Papatya ve dağdan ısıtılmış gelen içme suyumuzla bir bitki çayı hazırladık – son kaynatma aşaması güneş ocakta sapladık.

Ballık otu (dead nettle, Lamium purpureum. http://en.wikipedia.org/wiki/Lamium_purpureum) arılara baharın ilk polen ve nektar veren çiçeklerden: yuva/petek kurabilmek için ikisi önemli.

Ürünler:

İlk ‘dağıtım’ yapıyoruz: marul, dere otu, çilek, maydonoz ve fava: 2 ay erken başlıyoruz bu sene.

Çilekleri kurutuyoruz.  Güneş kurutma kutusunun sezonu da erken başlıyor.

Patates çuvalda: büyüdükçe toprak/gübre/kompost eklenilir ve patatesler çoğalıyor.  Sonbaharda çuvalı açılır – tek patatesten bir çok olmuş olur.

Köyde kış boyunca verilen kursun ürünleri Salı günü sergilenecek: dikiş, yorgan, başka neler var? Gelecek ziyarette görmemiz gerek.

Ziyaretler:

‘Yakın komşuyuz’ diyen bir aile tanışmak için geldi. Şevket’in karşısında hep merak ettiğiiz taş kaplı  konteyner sahipleri bizi merak etti.  Balıklı göletlerini de görmek isterim.

Diğer Blog Yazıları
Tüm Blog Yazıları
Web sitemizdeki çerezleri (cookie) kullanıcı deneyimini artıran teknik özellikleri desteklemek için kullanıyoruz. Detaylı bilgi için tıklayınız.
Tamam