En güzel günlerden biri.
Dikenli parmakla yazıyorum. Otlar kuruyup sarilmaya başladı; büyüdüler de.
Arılar: Bir kac hafta Güneşköy arazisinde arılarımız var. Eski Hisar Köy’ün alanında Aydın’dan gelen sahipleri gelip baktı. Evet kovanda hareket var fakat kıraliçe arı kalmadığından iptal edilecekti; başta 5 ‘ana’ı adayı varmış, ama yaşamamışlar. Sonradan bir ana arı koyulmaz çünkü kovandaki arılar kabul etmez. Anasız bir kovan sürdürülmez… “Anasız arılar kızkanmaz, (fazla) sokmaz”mış… Fazla bilgi için Ali Gökmen’e sorulur.
Çiçekler: Yolda mürver (kimi Münever der) çiçeklerini durmadan geçemedik. Bu şifalı bitki (http://www.ebitki.com/?bitki=Sambucus) güzel kokuyor, ama arı çekmezmiş. Bakalım neler yaparız müverle
Arazide 6 baş Papatya ve dağdan ısıtılmış gelen içme suyumuzla bir bitki çayı hazırladık – son kaynatma aşaması güneş ocakta sapladık.
Ballık otu (dead nettle, Lamium purpureum. http://en.wikipedia.org/wiki/Lamium_purpureum) arılara baharın ilk polen ve nektar veren çiçeklerden: yuva/petek kurabilmek için ikisi önemli.
Ürünler:
İlk ‘dağıtım’ yapıyoruz: marul, dere otu, çilek, maydonoz ve fava: 2 ay erken başlıyoruz bu sene.
Çilekleri kurutuyoruz. Güneş kurutma kutusunun sezonu da erken başlıyor.
Patates çuvalda: büyüdükçe toprak/gübre/kompost eklenilir ve patatesler çoğalıyor. Sonbaharda çuvalı açılır – tek patatesten bir çok olmuş olur.
Köyde kış boyunca verilen kursun ürünleri Salı günü sergilenecek: dikiş, yorgan, başka neler var? Gelecek ziyarette görmemiz gerek.
Ziyaretler:
‘Yakın komşuyuz’ diyen bir aile tanışmak için geldi. Şevket’in karşısında hep merak ettiğiiz taş kaplı konteyner sahipleri bizi merak etti. Balıklı göletlerini de görmek isterim.