Çalıştay

Çalıştay
15/03/2015

111.ci blogum özeldir:  ilk defa bu kadar üye serada kaldı.  7 Güneşköy üyeli grubumuz dün akşam seranın mutfağında yemek yiyip eğlendik.  Soba yanarken dışarıda yoğun yağışı toprağı suyla doyuruyordu.  Yatmadan önce, bulutsuz karanlığında (tam değil, doğuda Kırıkkale’den ve kuzeyde Elmadağ’ını ışık kirkiliğinden hafif turunç “aydınlık” yön verırdı) Orion batıyordu.  Içerde cinlerce hikaye paylaştıktan sonra, Ömür bizi kağıt balonu soğuk havaya bırakmaya davet ettı.  Dümdüz çıktı sankı bır uçağa doğru, … sönünce yanımızda döndü – rüzgarsız havada

Yıllar bizi nereye getirdi, neler yaşattıı ve öğrenmeye fırsat verdı. Fevzi, odana gittiğimde hep sizi düşündüm.

İlk videom:  “İnşaat levhamız

ve serada kaydettiğim bir sohbet

Sabah 6.20de kalkınca hava soğuktu: yağmurlar soğuttu, topraklarını doyarken.  Yapışıyor, kayıyor, soğan kökten rahat çekilir.  Kara bir hava, etrafımız koyu renkli.  Acaba bundan dolayı “kara” mı denilir kara-hava-deniz bölümlere?

Yeni taşınan ağaçların tutar mı?  Bazılar şimdiden yeşiyor, kendiliğinden.  Ancak Haziran’da gerçekten tutabildiler görürüz.  Üzüm bağı çapayla temizlenecek, çapa makinası giremez.  Alet alacaksak, çapa, makas ve kürek.  Serada hidrofor değiştirilecek.

Geçen haftaya göre daha fazla çiçek çeşitleri bulabildim.  Sebeplerden biri arazide daha uzun kalmak olur.  Ne kadar erken çıktırlar bu sene!

  • Ajuga chamaepitiys – Mayaşıl otu  (Şimdiye kadar ancak Haziran’dan itibaren görmüştüm)
  • Amygdalus orientalis – Yabani badem  (ilk bu sene Nisan öncesi gördüm)
  • Capsella bursa pastoris – Çoban çantası (eskiden Nisan-Mayıs’ta görüldü)
  • Erodium ciconium -İğnelik  (bu son aylarda hep çiçek vardı.  Daha önce ancak Nisan-Ağustos arası gördüm)
  • Gaega arvensis – altın yıldız  (daha önce Nisan’da görüldü)
  • Hypecoum procumbens – Düğmecik (eskiden Mayıs-Haziran arası görmüştüm)
  • Iris galatica – Navruz çiçeği
  • Senecio vernalis – Kanarya otu (önce Nisan Temmuz arası görüldü)
  • Veronica polita – Venüs çiçeği (önce Nisan Ağustos arası)
  • Viola Viola parvula/kitaibeliana – menekşe
  • … ve bir kaç belirsiz çiçek

Sistematik olarak Navruz çiçeklere kontrol ettim.  İki ay sonra işaretlediğim 10 soğan yeni yere, YHT çizgizi dışına taşırız.  Hangi yamaç  uygun olur?  TospağaTepe’de hiç bulamadım, ama doğuya bakan serpantinli yamaçta biri buldum.  Demek ki farklı topraklarda yaşayabilirmiş.  RüzgaTepe’nin yamaçlar GüneşTepe’ye benzer görünür, ve de Güney’e bakar… ancak orada hiç Iris persica bulamadım.    Ağaçlar gibi, yapabileceğimiz kadar yaparız. Geçen Ekimde yapılan servis yolun altında ne kadar soğan gömüldü bilemiyeceğiz.

Diğer Blog Yazıları
Tüm Blog Yazıları
Web sitemizdeki çerezleri (cookie) kullanıcı deneyimini artıran teknik özellikleri desteklemek için kullanıyoruz. Detaylı bilgi için tıklayınız.
Tamam