Bu Temmuz’da tek ziyaretim

Bu Temmuz’da tek ziyaretim
25/07/2009

7 haftadır gelemedim. Tabii ki değişiklikler bekliyordum

Havalar çok daha sıcak. Artık yağmurlar geçmiş. Her taraf tlar kurudu, tohumları çoraplara yapışa yapışa yeni toprak arar

‘Çiçekler için geç’ dendi, ama hala çeşitlilik var. Sıcaklıkta fazla hayvan görünmez artık; arazide kalıp daha serin saatler orada olmak gerek. Arazide çalışanlar yılandan bahsetti. Hiç görmedim. Zehirli değilmiş. Sinan’ın Karabaş’ı her zamanki gibi kulübenin gölgesinde sakin sakin uzanıyor. Kertenkele bile az…Solucanların kutusu kapaksız kalmış; kışın soğuktan kuruyan saman yazın sıcaklığa karşı etkin bir izolasyon, fakat 7 hafta susuz kalan solucan nüfusu azaldı. Serin kompostta yumurtaları daha nemli ortamı bekliyormuş.

Üzümler bü sene fazla bakılmamış, ama yine de otlar arasinda asmalar geçen seneye göre daha güçlu ve üzümler olmuş – 2 ay sonra toplarız. Mayıs’ta Devney’le temizlediğiiz yerleri daha açıktır; emeğimiz boşuna gitmemiş. Tırpan işi yanında yıllık bakımı programlı bir şekilde yapmamız gerek…

Diktiğimiz ağaçların çogu iyi büyüyor. Zayıf bir yamaç toprağında ektiğim bir palamuttan çıkan bir meşecik hala yaşama bağlı. Filiz olarak dikilenlere göre daha yavaş, ama belki zamanında daha güçlü olur mu? 5 yıl sonra bakalım.

Buğün ilk defa gelen Tuçe’yi gezdirirken yabani badem topladık. Yenilmezmiş, acı; ama takı yapılır. Şimdiye kadar farketmediğim bir çalının mor meyvelerinden de topladık; Seda çoğunu yiyip tırnaklara ‘oje sürdü’ pembe pembe. Karamık imiş.

Tepelerde taş ararken bir dikenin ortasından çıkan bitkiyi ilk başta tanıyamadım. Yeni bir ardıç. Binlerce yılların alışkanlığı, tohumu dikende yerleşen bitki güvenli bir ortamda hayata geçtı. Arazide bilmediğimiz kaç ağaç ve bitki hala var?

Bugün benim ‘ana işim’ Jeoloji Mühendislik son sınıf okuyan Tuçe’yle arazinin taşlardan bazı örnekler üzerinde temel yazılar tasarladık. Tuçe’den önce kaç jeolog geldi; konuştuk gittiler. Artık öğrendim: bilgi edinme fırsat varken yakalamaya. Zamanım olunca (hemen beklemeyin!) dosya hazırlarım.

Kısaca ilk notlar veriyorum:

  • Serpantin: koyu yeşil masif, ağır parçalanmaz. Kaygan yüzü sabun gibi.Üstünde küçük kristaller acaba mika (parlak, düz, kırılgan)
  • Çört (Chert) Mat kırmızı renkli, sert parçalanmaz. Deniz çökeli (marine sedimentary rock)
  • Kuvars (Quartz) damarlı taşlar: kuvarsın yandan damar olarak görünen tabakasıı beyaz (tırnakla çizilmez).  Bu tabakalar çeşitli taş arasında sıkıştırılmış bulunur: masif kırmızı/ yeşil, vs.  Bir tabaka düz olabilir, veya taşının oluşumunda kuvvetlerden eğik/ çatlak olabilir.  Tabakaların oluşumu …silikat… Tuçe anlatacak.
  • Kumtaşı:  kırmıı, turuncu, sarı, beyaz… sert, ağır, masif, parçalanmaz.  Bu klastik sedimenter taş kum taneleri sıkışıp bu halı aliyor.
  • ?Kireç taşı: İçine bakamadık (çekiç yokken). Kirli beyaz nodüller
  • ? çoğu beyaz, yerlerde açık mavimsi-yeşil kristalleşmiş: Kalsitler (tırnakla çizilebilir. Büyüteçle deniz mercana benzettik)

Sebzeler iyi, sebzede çalışanlar da iyi. Yılın en sıcak günün öğlende gölgede uzun sohbetlerimiz oldu. Bu rutine girmek isterim ???? diğer işlerimi bitirsem…

Diğer Blog Yazıları
Tüm Blog Yazıları
Web sitemizdeki çerezleri (cookie) kullanıcı deneyimini artıran teknik özellikleri desteklemek için kullanıyoruz. Detaylı bilgi için tıklayınız.
Tamam