Akyurt’tan Güneşköy’e ziyaret etmek isteyen 22 kişilik bir grubu Evren ile götürdük.
Hava güzel, pastırma yazı havasında kertenkele, çekirge, kelebek, hoverflies (Syrphidae – Türkçesini bulamadım, sarı siyah çizgili arı taklidi yapan sinek) hareketli. Derede sular iyi akıyor, tarlalarda buğday filizleri yeşiyor. Sorular başlayınca Ali ile Mehmet Pekin geldi ve serayı gezdirdiler.
Ebru (Django ve Aliİhsan’la) gelince, Tamera’da su tutma eğitimini uygulamayı başladık: kaya ve taşla bir kaç set inşaa edip, alternatif olarak dallar ve ot bariyer de yaptık. Yaş dalla yapılsa (söğüt, kavak, badem) tutar mı? Başka set yöntemlerden biri saman balyalı (üstünde kaya, ağırlık olunca sıkışılır ve daha uzun dayanır); yıllar önce Ali ile badem önü koyduğumuz balyalar swale toprağını daha nemli tutuyor. EBRU, bize TAMERA sunumu yap Öğrendiklerini paylaş
Akyurt’lular Ankara meşe palamudu dikimi yaptıktan sonra başka bir seraya bakmak üzere ayrıldı. Ana ekibi aramızda geleceği konuştu. Ağaç sökme imkanı belirlendi – Büyükşehir Belediyesi. Mandala üstü sürüldü (dar olunca ancak erosyona yol açan yönde) ve ıspanak ekildi.
Soğan bıcakla sökmek zor; dikkat etmezsem için köke bağlı toprakta kalıyor
Çiçeklerden sadece 3ü:
Ajuga charmepitys – Mayaşıl otu
Erodium ciconium – İğnelik
ve hep “yabani hardal” dediğim sarı hardalgillerden. Ama Diplotaxis tenuifolia be jadar benzerse çiçek açma zamanı “Mart-Mayıs” 6 ay sonra … şüphe uyandırır.